Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Élesedik a helyzet pedagógusfronton: a tanítanék.com egyre szervezettebben tervez teret adni a kritikus hangoknak, noha maga nem szervez semmilyen politikai akciót. Úgy tűnik, a szakszervezetek is igyekeznek lépést tartani, bár a pedagógusok elszántabbnak tűnnek, mint érdekképviseleti szerveik.

Tegnap már túl is lépte a tanítanék.com oldalon regisztrált tanárok száma a tízezret, a csatlakozó oktatási intézményeké pedig a százat. Ez már komoly háttér egy tiltakozó akcióhoz, még akkor is, ha egyes aláírók olykor megrettennek, hogy retorzió éri őket, és kérik, inkább mégis vegyék le őket a listáról. Megkerestük az oldalt, hogy milyen további terveik vannak, egyáltalán milyen módon szeretnének részt venni a formálódó pedagógustiltakozás további menetében.

A hvg.hu-nak Majoros Kadosa válaszolt, a Tanítanék Csoport célja alapvetően az, hogy felületet biztosítson a közoktatással kapcsolatos javító szándékú kezdeményezéseknek. Maga az oldal semmilyen politikai akció kezdeményezésében és szervezésében nem vesz részt, de a vele együttműködő csoportok (Zimándy-s tanárok, Hermann Gimnázium) kezdeményezéseit próbálja támogatni.

©

Portálosodna

A szimpatizánsokkal az oldalakon biztosított véleménynyilvánítási lehetőség által tartják fent az aktív kapcsolatot, most ezt kiegészítenék egy független, hiteles hírfolyammal, a hozzászólások és vélemények rendszerbe szervezésével, azaz egyre portálosabbá alakulna a tanítanék.com. Sőt az is a tervek közt van, hogy cikksorozatot indítva bemutassa az oldal a közoktatás, az oktatási rendszer visszáságait, azok pedig számosak a tankönyvkiadástól kezdve a Klik visszáságain át a bérezésig – ahogy ez a nyilatkozatukban is olvasható.

Az oldal nem tud arról adatot szolgáltatni, hogy hányan támogatnának egy jövendebeli sztrájkot, mint azt a Hívatlanul Facebook-csoport megpróbálta (a felmérésük szerint 1253 válaszoló közül a relatív többség, 38,3 százalék akár kiemelt napon is (pl. érettségi) támogatna egy sztrájkot, és mindössze csak 1,3 százalék nem venne részt sztrájkban). De az biztos, hogy a honlapon egyre növekvő elégedettlenséget tapasztalnak. "Amit mindenki érzett, tudott, de a hierarchikusan kiépített függőségi rendszer miatt addig senki sem mert kimondani, az most elemi erővel tört ki a tanárokból."

A kérdés, hogy minderre a szakszervezetek hogyan reagálnak. A Pedagógus Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) sorra adja ki a "legyen egyértelmű, hogy elfogyott a türelem, nincs több megértés, s nincs hatása semmiféle fenyegetésnek"-szellemű nyilatkozatokat, elnöke, Mendrey László pedig részt vett a vasárnap délutáni, a budapesti Teleki Blanka Gimnáziumnál tartott megmozduláson. Érthető, hogy Galló Istvánné, a Pedagógus Szakszervezet elnöke nem tartja kizártnak a sztrájkot sem.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!