szerző:
hvg.hu

Súlyos jogsértéseket tárt fel egy belügyminisztériumi ellenőrzés a közmunkaprogramban – a közmunkásokat máshol dolgoztatták, mint ahol kellett volna, a pénzeket pedig nem forgatták vissza. A BM több mint 150 milliót követel vissza az érintett önkormányzatoktól.

Több mint 156 millió forintot követel vissza a Belügyminisztérium az egyes közfoglalkoztatóktól a források szabálytalan felhasználása miatt – írja a Magyar Nemzet a BM beszámolója alapján.

A hatóságok 401 közfoglalkoztatási programot ellenőriztek, ezek közül 256 esetben panasz vagy közérdekű bejelentés is érkezett a BM-hez és az érintett hivatalokhoz. Kilenc esetben olyan súlyos jogsértéseket tártak fel, hogy visszakövetelték a támogatás egy részét vagy egészét, ez összesen 156,4 millió forintot tesz ki. A közfoglalkoztatási támogatást akkor kérik vissza, ha a közfoglalkoztató nem teljesíti a vállalt feladatait, a pénz nagy részét a BM Jász-Nagykun-Szolnok megye két településétől követeli vissza, az egyiktől 51,5, a másiktól 81 millió forintot vár vissza a BM.

Négy esetben büntetőfeljelentést tettek költségvetési csalás gyanúja miatt: egy-egy ügyben Baranyában, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megyében. Két esetben rendbírságot is kiszabtak.

A BM beszámolója szerint a közfoglalkoztatásban sok a hiányosság: hiányoznak szakvélemények, késve állítják ki a szerződéseket, rosszul állapítják meg a közmunkások bérét, nem tartják nyilván a szabadságokat, a munkaidőt, nem forgatják vissza a bevételeket a közfoglalkoztatásba.

A beszámoló szerint volt olyan település, ahol vízelvezető árok leburkolása helyett járdát építettek, máshol pedig az önkormányzat egy mezőgazdasági üzem átalakítása helyett a közmunkásokkal a saját épületét építtette át, de volt olyan is, hogy a közmunkásokat magánemberek szőlőjében dolgoztatták.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!