szerző:
hvg.hu

"Jobb külön-külön cselekedni, mint együtt tétlennek maradni" – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a menekültválság kapcsán, reagálva Angela Merkel nyilatkozatára, aki továbbra is elkötelezett a közös európai megoldás iránt. A miniszterelnök kitért a Saul fia sikerére is, ennek kapcsán Andy Vajnát az egyik legbátrabb magyarnak nevezte.

Angela Merkel egy korábbi interjújában arra figyelmeztetett, hogy a különutas válságkezelés nem vezet előre – utalva ezzel Magyarországra –, ezért továbbra is szorgalmazta a közös válságkezelést. "Jobb külön-külön cselekedni, mint együtt tétlennek maradni"– reagált Orbán Viktor péntek reggeli interjújában. Magyarország a miniszterelnök szerint elsőként lépett, így az egyik "legvédettebb" ország az EU-ban. Jelenleg egy olyan vita is zajlik, ami az eurót használó országokra vonatkozóan kialakíthatnak egy "Mag-Európát" és egy "Gyűrű-Európát", de ezt a kérdést egyelőre megelőzi a migránsválság, de ez is mutatja, hogy egy többsebességes Európa kezdhet kialakulni.

A migránsokkal szembeni védekezés költségeit Magyarország állta eddig, 4-5 millió euró érkezett a nekünk járó támogatás alapján, a nemzetközi források Orbán szerint elenyészőek voltak. Hozzátette, hogy "EU-ban másképp mérik a pénzt", ezért egyelőre nem mondta, hogy az ország igényt tartana-e nagyobb EU-forrásokra a menekültválság kezelésére, amelyre a görögök is igényt tartanak – ez együtt járhat több kötelezettséggel is, ami szűkíthetné a kormány mozgásterét.

©

Érthetetlennek tartja, hogy miért tűrte el Görögország, hogy megszűnjenek határai, és hogy a menekülteket miért szállította el a szigetekről a kontinensre. "Ezek rejtélyes dolgok" – fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint lettek volna olyan megoldások, hogy ez ne történjen meg. Közben a fél világgal harcban állnak a görögök, melyben egy széles körű szimpátiát vél felfedezni velük, de a menekültválság más kérdés – véli Orbán.

"Nem csinálunk Európát Magyarországból, ez egy biztonságos hely marad" – tette hozzá a miniszterelnök a menekültválság kezelése kapcsán, hozzátéve, hogy készek a román határon is fokozni az ellenőrzést, amennyiben ismét felerősödne az ország felé irányuló migráció.

A törökökkel való megállapodást támogatja a magyar külpolitika, de a megállapodás önmagában kevés. Nem érti, hogy miért kell egy 70 milliós országtól elvárni az EU védelmét, miközben nem lépett megfelelően a közösség a saját határainak védelmében – tette hozzá. A soron következő uniós csúcson várja azt a javaslatot, ami először foglalja össze, hogy milyen megállapodás jöhet létre Törökországgal.

Oroszország érdeke lehet, hogy gerjessze a menekültválságot, a NATO vezető tábornoka szerint ezzel gyengítve a nyugati szövetségeseket. Orbán Viktor azonban óvatosan fogalmazott az orosz–amerikai viszony kapcsán, szerinte összetettebb a probléma, mint hogy a nagyhatalmak egymásra mutogatnak, hozzátéve, hogy az orosz bombázások előtt is érkeztek menekültek.

A miniszterelnök szerint Martin Schulz ravaszkodik, mikor azt mondja, hogy nem érti, hogy miért kell népszavazást tartani közel 1300 menekültről. Orbán szerint azonban előkészületben van egy folyamatos elosztási rendszer kialakítása, ez ellen akarnak fellépni a népszavazással. Orbán Viktor kiemelte, hogy a zárónyilatkozat aláírása nem jelent semmit, korábban is azért fordultak az Európai Bírósághoz, mert nem kívánja elfogadni a magyar kormány a kvótarendszert.

Sokan gondolhatják úgy, hogy a helyes menekültpolitika szembe kerülhet a népakarattal – véli Orbán, azaz a liberalizmus összeütközik a demokráciával. Orbán szerint azonban nem az a kérdés, hogy egy kormány mit gondol, hanem az emberek mit akarnak, Magyarország a demokratikus népek táborába tartozik szerinte, ezért mindenképp megkérdezik az embereket.

"Andy Vajna nevét nem tudjuk megkerülni" – mondta Orbán a Saul fia Oscaron aratott sikere kapcsán. Szerinte Vajna az egyik legbátrabb magyar, aki a magyar filmipari "darázsfészekben" rendet rakott, és megteremtette a lehetőséget, hogy ilyen filmek készülhessenek. Gratulált a Saul fia rendezőgárdájának, és örül annak, hogy ilyen tehetséges fiatal magyarok vannak a világban, mint a film alkotói.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!