szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Orbán Viktor szokatlanul kemény ünnepi beszédben ment neki Brüsszelnek és mindenkinek, aki a menekültek ügyét humanitárius kérdésként kezeli. Szerint tudatos terv valósul meg, amelynek célja a nemzetállamok lerombolása és az Európai Egyesült Államok létrehozása. Délután több tízezer ember volnul a pedagógusok tiltakozásait támogatva a Hősöt teréről a Kossuth téri nagygyűlésre. A hvg.hu percről percre követte március 15-e eseményeit.

1 2 3 4 5 6 7
11
Sorrend megfordítása

Hangorkán és néma csönd - videó az oktatásért tartott tüntetésről

Szülők, diákok és tanárok vonultak fel a Hősök teréről a Kossuth térre a Tanítanék Mozgalom szervezében. A több mint 70 támogató szervezet csatlakozása és a civilek jelenléte ritkán látott tömeget alkotott, akik nem csak a közoktatás, hanem valamennyi szociális ágazat helyzetének rendezését kéri a kormánytól, ellenkező esetben minden tagszervezet sztrájkolni fog március 30-án.

©

Nemzeti ünnep: Orbán Európa ellen, Pukliék Orbán ellen

A miniszterelnök a menekültválságra hivatkozva Brüsszelnek üzent hadat március 15-én, de nagyon úgy tűnik, hazai földön talán még nagyobb csatára kényszerül. Abban nincs semmi meglepő, hogy az ünnepen az ellenzéki szereplők - alkatuktól függő vehemenciával - bírálják a kormányt, de olyan talán még nem is volt, hogy praktikusan ultimátumot kap a hatalom, mint most a tanároktól: ha nem kér bocsánatot és nem tárgyal érdemben, sztrájk vagy - ha az törvényesen lehetetlen - polgári engedetlenség jön. Pukli István bejelentése szólt a legnagyobbat ma, de azért történt még egy és más. A nap összefoglalója.

Tömegek az esőben - ilyen volt március 15 - Nagyítás-fotógaléria

Mozgalmas volt a március 15-i megemlékezés: néhány száz résztvevővel ellentüntetés is zajlott a Nemzeti Múzeum közelében, a tüntetésspecialista (hídfoglaló, robbantással pártot alapító) Büki Zoltán vezetésével, de az ígért ''világszenzációból'' egy performansz lett. Orbán Viktor miniszterelnök a nemzeti ünnep legaktuálisabb kérdésének az európai menekültválságot nevezte ki, a Nemzeti Múzeumnál mondott beszédének túlnyomó része ezzel foglalkozott. A pedagógusok tiltakozásait támogatva több tízezer ember vonult a Hősök teréről a Kossuth téri nagygyűlésre. Képek a nemzeti ünnepről.

©

Gólzáporos gálán győzte le Kanadát a női vízilabda-válogatott

Az Eb-győzelmet ünnepelte a magyar csapat a nemzeti ünnepen.

©

Nemes Jeles László és Röhrig Géza is kiment a tüntetőkhöz a Kossuth-díjjal

A Kossuth- és Oscar-díjas filmalkotók a március 15-i díjátadást követően csatlakoztak a pedagógusok, diákok és szülők tüntetéséhez a parlament mellett.

Erdélyben a rendőrség bevont egyes zászlókat az ünnepi felvonuláson

A március 15-i kolozsvári felvonuláson a román rendőrség az Erdély-zászlók bevonására kötelezte a résztvevőket.

Március 30-án egyórás sztrájk jöhet

Amíg fenyegethetnek, nincs miről beszélni, kezdte beszédét Pukli István, a budapesti Teleki Gimnázium igazgatója. Ha Orbán Viktor miniszterelnök és Áder János államfő 2016. március 23-ig, azaz 8 napon belül nem kér bocsánatot az elmúlt 6 évben megfélemlített, megalázott emberektől, akkor a Tanítanék Mozgalom március 30-ára egyórás munnkabeszüntetésre szólítják fel a 70 támogató szervezetet, a 950 támogató intézményt, és a társadalom 75 százalékát, és mindenkit, aki érdekel a gyerekei jövője.

Kerekasztal helyett legyen igazi tárgyalóasztal - mondta Pukli. A kormánynak tárgyalóképes partnereket kell küldenie a tárgyalásra Balog Zoltán Emmi-miniszter és Palkovics László államtitkár helyett, mert ők lejáratták magukat. Hozzáértő és humánus embereket küldjön a kormány, akiknek van felhatalmazásuk tárgyalni, mondta Pukli.

©

De nem lehet sztrájkolni - figyelmeztetett a szónok, aki szerint a jelenlegi törvények megcsúfolják a demokráciát, semmibe veszik a szakszervezeteket és a munkavállalókat. Ezért ez a sztrájk igazából polgári engedetlenség lesz, mert az állampolgároknak alkotmányos joga kinyilvánítani, amiben hisznek.

Milyen törvény az, amely a hatalmat védi az emberektől - tette fel a költői kérdést Pukli, majd azzal folytatta, hogy most nem kérnek, hanem követelnek. Most vagy soha, történelmi pillanatokat élünk, és nem mondhatjuk a gyerekeinknek, hogy tehettünk volna értük valamit, de elmulasztottuk - érvelt az elhatározás mellett.

Maga a sztrájk úgy néz majd ki, hogy a Tanítanék Mozgalom tagjai egy órára felfüggyesztik a tanítást, a tanárok kimennek az iskolák elé. Ahová egyébként mindenki mást is hívnak, álljon le az élet mindenhol - invitálta Pukli azokat, akik szolidaritást vállalnának velük. Az egyórás sztrájk után aztán lehet 2, majd 3 órás - vetítette előre, mi lesz, ha hatástalannak bizonyul az első munkabeszüntetés.

L. Ritók Nóra beszélt

L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője, aki Berettyóújfalun és környékén hátrányos helyzetű gyerekekkel dolgozik, azt próbálta üzenni a kormányzati vezetőknek, hogy egész másképp gondolkodnának az oktatás helyzetéről, ha rendszeresen találkoznának azokkal, akikkel ő. Igyekezett elmagyarázni, hogy a bírálókat ne kezeljék ellenségként, mert senkinek nem érdeke a megosztottság, mindenki javítani szeretne a helyzeten.
©

Bátorságra szólított fel a szülők képviselője

Neubauer István a szülők képviseletében arról számolt be, hogy szervezők szerint a Nem megyek suliba-napon végül is 150 ezer gyerek hiányzott az iskolából. Azt mondta, a szülők nem félhetnek, amikor gyerekeik jövőjéről van szó, bátran ki kell tehát állniuk jogaikért.

1 2 3 4 5 6 7
11

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!