szerző:
hvg.hu

Az V. kerületi kormányhivatal adta ki a fák kivágást engedélyező határozatot, de a PM szerint ez nem törvényes, ezért feljelentést tesznek hivatali visszaélés miatt. A párt az ombudsmanhoz is fordul a fák irtása miatt.

Hivatali visszaélés miatt feljelentést tesz a PM a városligeti fairtás ügyében – közölte a párt pénteken. Az ellenzéki párt az ombudsmanhoz is fordul, mivel úgy ítéli meg, hogy a kormány súlyosan megsértette a budapestiek egészséges környezethez való alkotmányos jogait.

Csütörtökön a megkezdett fakivágást a tiltakozó civilek leállították ugyan, de a PM összesítése szerint a Főkert munkatársai így is kivágtak nyolc hatalmas fát az egykori Hungexpo-telek helyén.

©

A PM hozzáteszi, az ügyben a határozatot a Kossuth tér és az Orczy kert famentesítésében is kulcsszerepet játszó V. kerületi kormányhivatal adta ki, a papír szerint a március 16-án kiadott engedély azonnal hatályba lépett, tekintet nélkül az esetleges fellebbezésre.

A PM ezért hivatali hatalommal történő visszaélés miatt tesz feljelentést, mert bár a kiemelt beruházásokról szóló törvény elvben lehetőséget ad egy ilyen lépésre, ez szerintük egy jogállamban nem lehet törvényes, mivel az érintettek, a zuglói önkormányzat a fakivágások után ismerhették csak meg a határozat tartalmát.

A PM az ombudsmanhoz is fordul, mert súlyosan sérti a lakosság egészséges környezethez való alkotmányos jogait, ha ép fák tömeges kivágására kerül sor anélkül, hogy a polgárok véleményezhetnék, vagy megakadályozhatnák a barbár lépést.

A párt fellebbez a határozat ellen, az aktivistái, akik már ott is éjszakáztak, továbbra is ott maradnak a helyszínen.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!