szerző:
hvg.hu

Felrótta a Cionista Világszövetség vezetésének a Mazsihisz elnöke, hogy budapesti fórumuk szervezésében nem kapott szerepet a Magyarországi Cionista Szövetség. Heisler András Mikola Istvánt is kritizálta, aki felszólalásában megemlítette, hogy az európai zsidó közösségekre nézve új fenyegetést jelent a migrációs krízis és a terrorizmus.

A Cionista Világszövetség Budapesten tartotta az antiszemitizmus elleni harcról szóló ülését. Az eseményre Heisler András, a Mazsihisz elnöke, Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközsé elnöke, Mikola István biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár, és Jakov Hagoel, a világszövetség alelnöke volt hivatalos.

Jakov Hagoel bevezetője után Mikola István beszéde következett, amely előtt az államtitkárt a moderátor „Izrael nagy barátjaként” mutatta be, aki jó viszonyban van a magyarországi zsidó közösségekkel is. A fideszes politikus felszólalásában arról beszélt, hogy ugyan van antiszemitizmus Magyarországon is, de a magyar kormány ez ellen zéró toleranciát hirdetett.

Mikola megemlítette a Raoul Wallenberg-emlékévet, és azt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök 2013-ban részt vett a Zsidó Világszövetség ülésén. Egy fél mondatban utalt arra is, hogy Európán belül új fenyegetés érinti az ott élő közösségeket, köztük a zsidó közösségeket is: a migrációs krízis és a terrorizmus.

Mikola István
©

Ezután Heisler András következett, aki visszautasította, hogy leüljön a többi előadó közé, s aki előrebocsátotta, hogy őszintén fog beszélni. Mint mondta, nagyon furcsa, hogy a Cionista Világszövetség elfelejtette a saját tagszervezetét, a Magyarországi Cionista Szövetséget bevonni a szervezésbe. Kijelentette továbbá: „Nem tartjuk egészségesnek, hogy a népszavazást néhány héttel megelőzően egy cionista konferencián vezető kormányzati politikus az antiszemitizmussal összefüggésben a menekültekkel és az európai migrációval foglalkozzon.”

A Mazsihisz vezetője azt is hozzátette, hogy nincs közük a politikához, nem a kormány ellenzéke, ellenben propagandistái sem kívánnak lenni. „A zsidóságnak minden gyűlöletbeszéd ellen fel kell lépnie, a romák, keresztények, melegek, muszlimok vagy menekültek elleni gyűlöletkeltés sem elfogadható” – hangsúlyozta.

Heisler András
©

Végül Köves Slomó lépett a mikrofonhoz, aki nyíltan beszélt az iszlamista terrorizmusról, bár azt nem kötötte össze a migrációval. Elmondta ugyanakkor, hogy amikor egy éve Franciaországban járt, többször is azt tapasztalta, hogy a pénztárosok nem akarták kiszolgálni, előfordult, hogy a boltos inkább a kollégájával kezdett arabul beszélni.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség elnöke szerint ma Európában a zsidó közösségeket három dolog fenyegeti: a hagyományos antiszemitizmus, az új antiszemitizmus – amelynek lényege Izrael delegitimizálása –, a harmadik pedig a szélsőséges iszlám, amit nevén kell nevezni.

Köves Slomó
©

Ez utóbbival kapcsolatban Köves megemlítette Hillary Clintont, aki egyszer úgy fogalmazott: azért nem használja az iszlamista terror kifejezést, mert az ártatlan muzulmánokat nem akarja bemocskolni. A hitközségi elnök azonban úgy látja, hogy ugyan az egymilliárd muzulmán többsége békét akar, de nekik és a vezetőiknek kell megakadályozniuk a keveredést a szélsőségesekkel.

Az esemény után Mikola István a hvg.hu újságírójának kérdésére közölte: rendszeresen együttműködnek Heisler Andrással, bár nézeteltérések mindig előfordulhatnak. Hozzáfűzte, hogy szerinte sem szerencsés a migrációt és az antiszemitizmust egy lapon említeni.