Joó Hajnalka
Joó Hajnalka

A miniszterelnök gondosan kerüli, hogy a minisztere személyi felelősségét firtassák a PISA-felmérések ügyében.

Sem az emberi erőforrás miniszter felelősségét, sem a személyes véleményét firtató kérdésre nem válaszolt hétfőn Orbán Viktor újságíróknak, amikor a múlt héten napvilágra került, lesújtó PISA-felmérés eredményeiről kérdezték a parlamenti ülésre tartó miniszterelnököt. Orbán Viktor a hvg.hu kérdésére is csak annyit mondott: vizsgálatot kért a kormány az emberi erőforrások miniszterétől a PISA-felmérés eredményeiről, és csak e jelentés elkészülte után, annak ismeretében kíván véleményt mondani.

A természettudományos, matematikai és olvasás-szövegértési kompetenciákat vizsgáló legutóbbi PISA-teszten – ahogy arról beszámoltunk – katasztrofálisan szerepeltek a magyar gyerekek: az előző felmérés óta nálunk romlott legtöbbet a gyerekek teljesítménye az EU-tagországok közül.

A tragikus eredmények napvilágra kerülése után az ellenzéki pártok Balog Zoltán oktatásért felelős emberi erőforrás miniszter lemondását követelték.

Az erre vonatkozó újságírói felvetésre a legutóbbi kormányinfón Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert úgy reagált: nem érti, miért kellene lemondania a miniszternek, hiszen nem Balog tartotta a matekórákat. "A felmérés eredményeit nem lehet a kormány tagjain számon kérni, nem ők tanítottak, és nem ők töltötték ki a tesztet" – tette hozzá Lázár.

Palkovics László oktatási államtitkár a jelentésről az MTI-nek azt mondta, a 2015-ös felmérésben még nem érvényesült a két évvel korábban bevezetett nemzeti alaptanterv hatása, a természettudományos mérésnél pedig olyan feladatot kellett megoldani, amit a magyar gyermekek nem tanulnak az iskolában, nincs benne a tananyagban.

A lesújtó PISA-eredményeket a hétfői napirend előtti felszólalások között az LMP-s Hadházy Ákos is felvetette a parlamentben. A képviselő sajnálattal állapította meg, hogy az oktatásért felelős Balog Zoltán felfelé fog bukni – a hírek szerint államfőnek jelöli a Fidesz – ahelyett, hogy belebukna az eredményekbe.

Rétvári Bence, az Emmi államtitkára azzal vágott vissza az ellenzéki képviselőnek, hogy a felmért országok közül 28-29. helyen álltak a magyar diákok, de az egy főre eső GDP-ben csak a 31. helyen áll Magyarország, tehát jobban teljesítettünk, mint az gazdasági eredményeinkből következne.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!