Tetszett a cikk?

A katasztrofális PISA-eredmények után a kormányszóvivő sajtótájékoztatón az Emmi minisztert mentegette Lázár János, hiszen a matekórát nem Balog Zoltán adja le.

A kormány átnézte a magyar oktatás teljesítményéről szóló jelentéseket, és arra kérte Balog Zoltánt, az Emberi Erőforrások Miniszterét, hogy kezdeményezzen tárgyalást a pedagógusok érdekképviseletével, hogy hogyan lehet javítani az eredményeken – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón.

"Több kutatás van, egyik szerint versenyképes a felhalmozott tudás, a másik szerint a tudás alkalmazásában van nehézség" -

próbált egyrészt-másrészt érveket felhozni Lázár János a lesújtó PISA-felmérés eredményeire, és a diákok lexikális tudását vizsgáló TIMSS-felmérésre utalva.

Nem a pedagógusokon kérik számon a PISA-teszt eredményét, de beszélni kell róla, mert az eredmény mellett nem lehet elmenni szó nélkül, és ez a pedagógusokról is szól – mondta Lázár, aki szerint az eredményt a kormánytagoknak nem lehet felróni.

A kormány a kereteket tudja biztosítani, most az oktatás tartalmával is foglalkozni kell, a pedagógusképzést is érintheti a változás, módszertani problémák is vannak, az iskolák digitális lefedettsége is csak 78 százalék.

„Magyarország az EU átlagánál többet költ oktatásra, az oktatás eredménye java részt azon múlik, hogy mit tanítanak.”

A kulcs Lázár szerint nem a kormány, hanem a pedagógusok kezében van, a tartalomért nem tudják egyedül vállalni a felelősséget.

„Nincs olyan politikus, aki meg tudja mondani, hogy kellene úgy tanítani, hogy jobb legyen a szövegértés, ezt tudósok és tanárok tudják megmondani. Egy oktatáspolitikus sem mer arról dönteni, hogy mit ne tanuljanak a gyerekek, például hogy a görög irodalmat ne három hétig, csak három napig tanítsák. Erről óriási vita robbanna ki."

Az eredmények 2004 óta romlanak – mondta Lázár, ami amúgy nem igaz, mert szövegértésből például volt javulás is -, ebbe sem ő, sem Balog nem nyugszik bele,

„Ahhoz nem kell nagy kutatás, elég kinézni az ablakon, hogy kiderüljön, Nyugat-Európához képest le vagyunk maradva. Az igazi kérdés, hogy Közép-Európához képest hogy állunk. A PISA-felmérés legnagyobb kritikája, hogy a lengyelek csináltak reformot, náluk látszik a változás.”

A 9 évfolyamos oktatatás bevezetésének a következő három évben nincs realitása.

A lesújtó adatok után az ellenzék Balog Zoltán miniszter távozását követelte, Lázár ezzel verte vissza az ezt firtató újságírói kérdéseket:

"Balog Zoltánnak mennie kellene?! Ne vicceljen! Nem ő tartotta a matekórát. A felmérés eredményeit nem lehet a kormány tagjain számon kérni, nem ők tanítottak és nem ők töltötték ki a tesztet."

Lázár szerint egyébként nem méltányos számon kérni Balog Zoltánon, hogy nem tudja, mit takar a funkcionális analfabéta kifejezés. A miniszternek a kulturális bizottság ülésén Kunhalmi Ágnes szocialista politikus magyarázta el, Balog ugyanis abban a hitben élt, aki el tudja olvasni a szöveget, meg is érti azt.

Lázár tudja, mit jelent a szó, mert polgármesterként volt dolga vele, Balog viszont nem volt polgármester. Azt viszont reálisnak tartja, hogy 20 százalék a funkcionális analfabéták aránya itthon, de Amerikában még rosszabb számok vannak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Számok bizonyítják: sokkal kevesebb az internetes dezinformáció, mióta Trump nem twitterezhet

Számok bizonyítják: sokkal kevesebb az internetes dezinformáció, mióta Trump nem twitterezhet

Végre megfejtették, miért fordul kelet felé a napraforgóvirág

Végre megfejtették, miért fordul kelet felé a napraforgóvirág

Meghosszabbítják a lezárást Ausztriában, kötelező az FFP2 maszk

Meghosszabbítják a lezárást Ausztriában, kötelező az FFP2 maszk