szerző:
hvg.hu

Figyeljünk jobban oda a hajléktalanokra és a magányosan élőkre is.

Extrém hideg miatt adott ki figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat, ezért figyeljünk jobban oda egymásra, hogy megelőzhessük a kihűlés miatti haláleseteket – igaz, a Magyar Szociális Fórum adatai szerint ezen a télen eddig már 80 ember halt meg a hideg miatt.

A Menhely Alapítvány arra figyelmeztet, hogy a hideg beálltával nem csak a hajléktalan emberek vannak nehéz helyzetben, hanem a magányos, lakásban lakó emberek is, hiszen ők is ki vannak szolgáltatva a zord időjárásnak, és sokan maguktól nem mernek, vagy nem tudnak segítséget kérni.

Ha valaki olyan embert lát, aki az utcán él, vagy kihűlés fenyegeti, akkor a következőképpen segíthet rajta:

  • Vigyen neki meleg teát, levest, meleg ételt, vagy pokrócot, ruhát!
  • Vészhelyzet esetén, vagy ha úgy érzi, hogy segítségre van szüksége az illetőnek, akkor értesítse a mentőket (104), vagy hívja fel az általános segélyhívót (112)!
  • A Menhely Alapítvány diszpécser szolgálatán éjjel-nappal várják a budapesti és Pest megyei bejelentéseket, és krízisautót is üzemeltetnek, őket a +36 1 338 4186-os telefonszámon lehet elérni.
  • Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében a +36 92 323 000-as számon lehet bejelentést tenni,
  • Baranya, Somogy és Tolna megyében a +36 72 233 169-es számon,
  • Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyében a +36 46 530 268-as számon,
  • Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a +36 42 504 618-as számon,
  • Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyében a +36 76 485 582-es számon,
  • Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megyében pedig a +36 34 511 028-as számon.
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) internetes oldalán emellett jó tanácsokat is találhatunk azzal kapcsolatban, hogyan érdemes átvészelni a különösen hideg napokat, és az elérhető melegedőhelyek listáját is közzétették. Ezeket akkor üzemelik be, ha például sérül a távhőszolgáltatás vagy az elektromos hálózat, és az áramkimaradás miatt többen nem tudnak otthon fűteni, ilyenkor a település polgármestere vagy a védelmi bizottság intézkedik a melegedőhely megnyitásáról.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!