szerző:
hvg.hu

Vajon elér-e a kormány Soros-finanszírozást élvező civilek elleni támadása a "koronaékszerig", a Közép-európai Egyetemig (CEU)? A Figyelő szerint találgatások övezik a kérdést, maradhat-e Budapesten a Soros-iskola.

Tavaly nyáron volt egy megbeszélés Soros György és Orbán Viktor között, amelyen a kormányfő ígéretet tett arra, hogy nem nyúlnak a CEU-hoz – írta a Figyelő. A lap kereste ebben az ügyben a kormányfő sajtófőnökét, de nem kaptak válaszokat a kérdéseikre.

A CEU jövőbeli sorsáról szóló cikk szerint tavaly nyár óta sokat változott a világpolitikai helyzet, részben Donald Trump elnökké választásával, így a magyar kormány úgy gondolhatja, olyan támadásokat is megkockáztathat, amelyektől korábban visszariadt volna.

A kabinet egyik minisztere szűk körben már karácsony előtt beszélt arról, hogy 2017-ben a fő célpont a CEU lehet. A szavaiból az is kiderült, hogy nem egyszerűen kóstolgnák a felsőoktatási intézményt, hanem azt szeretnék, hogy hagyja el Budapestet.

Azt nem tudni, hogy a miniszter mindezt felsőbb utasításra mondta-e, vagy csak a saját óhaját fogalmazta meg, de a beszámoló szerint a január elején meghirdetett civilellenes támadási hullám akár meg is ágyazhat ennek.

A CEU célkeresztbe kerülésének egyik lehetséges oka a magyar illiberalizmussal összeegyeztethetetlen identitáspolitikai-kulturális vonal – írta a Figyelő.

A konzervatív pártok világszerte nagy aggodalommal szemlélik a "genderforradalom" terjedését, amelynek a lap szerint Budapesten éppen a CEU az egyik központja – ha a kormány támadási felületet keres, akkor ez szerintük adja is magát.

Felidézték azt is, hogy a Fidesz-kormány egyszer már megpróbálta megvonni az intézmény akkreditációját, amikor az új felsőoktatási törvényt véletlenül úgy fogalmazták meg, hogy ne kaphasson itthon működési engedélyt.

De akkor rengetegen megmozdultak a CEU mellett és végül elsimult az ügy, pedig állítólag már nézegették az épületeket Bonnban. Most is biztosra vehető, hogy komoly erők mozdulnának meg mellettük – fogalmazott a lap.

Hozzátették, beszéltek olyan kormánypárti politikussal, a párt parlamenti frakciójának egyik befolyásos tagjával, aki szerint nincs szükség az egyetem adminisztratív ellehetetlenítésére, viszont egy "ellen-CEU-t" fel kéne állítani.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!