szerző:
hvg.hu

Egyre több budapesti utasítja el az olimpiarendezés ötletét, de még mindig kérdéses, hogy összegyűlik-e elég aláírás a népszavazás kiírásához.

Csak a Fidesz-szavazók és a maximum nyolc általánost végzettek körében támogatják az olimpiarendezést többen, mint ahányan ellenzik az ötletet – derül ki a Závecz Research Kutatóintézet friss felméréséből. Az Indexen közzétett eredmények azt mutatják: az őszhöz képest jelentősen nőtt azoknak a száma, akik ellenzik a budapesti olimpiai pályázatot.

Ez pedig könnyedén azt jelentheti, hogy az első számú kérdéssé az vált: összegyűlik-e a 138 ezer aláírás a népszavazás kiírásához. A NOlimpia oldalán a legfrissebb információ továbbra is annyi, hogy a 100 ezer aláírás már rég megvan, de még mindig nem gyűlt össze elég támogató. A határidő február 17-e, tehát még nyolc nap maradt a gyűjtésre.

Ha csak Budapestet nézzük, ott óriási az elutasítás: a fővárosiak 52 százaléka elmenne egy népszavazásra, és nemmel voksolna, és csak 20 százalékos az olimpiapártiak aránya. Országos szinten is fordult a kocka: míg szeptemberben vidéken minden településtípus lakói örültek volna a budapesti olimpiának (miközben a fővárosiak nem), most már a községektől a megyeszékhelyekig mindenhol elutasítják a rendezést.

A Medián január végi, a HVG megrendelésére készült felmérése is azt mutatta: jó kétharmados többségben vannak azok, akik nem támogatják az olimpiai játékok megrendezését, mert másra költenék azt a sok pénzt, amibe kerül. Azt, hogy az olimpia rendezéséről népszavazás döntsön, 60 százalékos többség támogatja.