szerző:
hvg.hu

Bár elméletben mindenki az egyenjogúság mellett van, a gyakorlatban még mindig tartják magukat a hagyományos nemi szerepek Magyarországon – derül ki egy új kutatásból.

Ha a magyarokat a nők egyenjogúságáról kérdezik, döntő többségben egyetértenek azzal, hogy a nemek egyenlőek, a gyakorlatban viszont a nőkre hárul a terhek oroszlánrésze – derül ki a ZRI Závecz Research és a CAWI Services által készített közvélemény-kutatásból, amelynek eredményeit az Indexen közölték. A 9000 főt bevonó ez év júniusi reprezentatív kutatáshoz ötfokú likertskálát alkalmaztak, ahol a résztvevő egy egytől ötig terjedő skálán tudta jelezni, hogy mennyire ért egyet az adott állítással.

Azzal az állítással, hogy "ha a nő dolgozik, akkor a férfinak egyenlő mértékben kell részt vennie a háztartási munkákban", a lakosság körében nagy az egyetértés, az azonosulás mutatója a skála alapján 4,1 az 5-ből. Ha direktebb módon kérdezik az embereket a nemi szerepekről, hajlanak az egyenlőség felé. Például 3,7 az egyetértés mértékét mutató szám abban a kérdésben, hogy a férfiaknak a jelenleginél nagyobb részt kellene vállalniuk a gyereknevelésből és háztartási munkából.

A hagyományos nemi szerepek továbbra is erősek

A magyarok úgy érzik, hogyha a női egyenjogúságról kérdezik őket, pártolniuk kell azt, de a gyakorlatban ennél árnyaltabb a helyzet. Akármennyire is egyetért ugyanis a többség azzal, hogy a nemek egyenlőek, a nőket mégis főleg a hagyományos szerepeikben képzelik el.

A kutatás szerint a magyarok viszonylag nagy mértékben értenek egyet azzal az állítással, miszerint "állásban lenni is fontos lehet, de a legtöbb nőnek az az igazi vágya, hogy otthona és gyermeke legyen", szám szerint 3,7. Ez az érték lakóhely és az iskolázottság mértékétől függően eltérő, a diplomások esetében például csak 3,3 a mutató.

Egy hasonlóan a nemi szerepekre vonatkozó, de az előbbinél radikálisabban megfogalmazott kérdés tekintetében még nagyobb a megosztottság. Ez így hangzik: "egy párkapcsolatban a férfi feladata a pénzkeresés, a nőé a háztartás és a család ellátása" – ezzel az állítással iskolázottság függvényében eltérők az eredmények, alapfokú végzettséggel rendelkezőknél 3,1, középfokú végzettségűek esetében 2,8, diplomásoknál pedig csak 2,5 az egyetértés mutatója.

"Mivel az életkor egyetlen esetben sem befolyásolta a válaszokat, kijelenthetjük: a fiatalok értékrendje azonos az idősekével. A húszas-harmincas korosztály sem gondolkodik másként a férfi, női szerepekről, mint az ötvenesek-hatvanasok vagy a náluk idősebbek” – olvasható az Indexen.

A kutatásból továbbá kirajzolódik egy tendencia, miszerint minél magasabb iskolázottságú személyekből áll egy család, annál inkább bővül a férfiak feladatköre, így itt a nőkre az átlagosnál kisebb teher jut.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!