szerző:
Gergely Zsófia

Még augusztus elején, a BKK e-jegy-botrány közepette jelentek meg a nyomozók a multicég budai székházában – tudta meg a hvg.hu. Amikor erre rákérdeztünk az ORFK-nál, két hétig nem árulták el, vajon a hűtlen kezelés ügyében gyűjtöttek-e adatokat a helyszínen. Végül nagy nehezen megerősítették, hogy adott napon valóban a T-Systemsnél kutakodtak, csakhogy egy másik eljárás miatt.

Augusztus 1-én, kedden a rendőrség kiszállt a T-Systems székházába a Budafoki útra és ott különféle vizsgálati cselekményeket hajtottak végre, így adatokat gyűjtöttek – tudtuk meg egy céget jól ismerő, névtelen forrásból.

A cég fejlesztette a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) e-jegyrendszerének értékesítési felületét, amikor ez júliusban látványosan bedőlt, illetve az ennek hibájára figyelmeztető 18 éves fiatalt vegzálni kezdték a rendőrök, országos botrány kerekedett. A felháborodáscunami a közlekedési vállalattal együtt elsöpörte az informatikai céget, amelyhez a botrány közepette, a munkatársak szeme láttára megérkeztek a hatóság emberei.

Erre a belső információra kérdeztünk rá közvetlenül utána, még augusztus 4-én az ORFK-nál. Mivel egy nappal korábban erősítették meg az Index információját, miszerint hűtlen kezelés miatt zajlik a nyomozás az online jegyértékesítési rendszerének botrányos bevezetése miatt.

Az általában ennél sokkal gyorsabban reagáló ORFK kommunikációs osztályát többször is emlékeztetni kellett arra, hogy a T-Systemsre vonatkozó megkeresésünkre kötelesek válaszolni, míg végül augusztus 18-án sikerült kibökniük egy nemet. Vagyis „a T-Systems székházában nem a hűtlen kezelés gyanúja miatt folyamatban lévő nyomozással összefüggésben jelentek meg a nyomozók” – szólt a nagy nehezen összehozott, egyetlen mondatos köztájékoztatás.

Míg a hatóság játszotta a süketet, a kvázi kormánylapként/szócsőként funkcionáló Magyar Idők megírta, hogy három büntetőeljárás is indult a Nemzeti Nyomozó Iroda kiberbűnözés elleni főosztályán. Így kizárásos alapon két ügy miatt tüsténkedhettek a rendőrök a T-Systemsnél augusztus elején:

  • Annak az etikus hekkerként emlegetett, 18 éves fiatalembernek az ügyében szerezhettek információkat a cégnél, aki a BKK értékesítési oldalának hibáját kihasználva 50 forintra módosította a havi e-bérlet árát, majd jelezte mindezt a közlekedési cégnek. Ellene ugyanis információs rendszer vagy adat megsértésének gyanúja miatt akkor még folyamatban volt a nyomozás, de hétfőn derült ki, hogy már nem gyanúsítják.
  • Vagy a személyes adattal való visszaélés miatt indult ügyben jártak a T-Systems székházban, miután a 24.hu-hoz az e-jegyrendszer több ezer felhasználójának adata került ki szintén egy hekkelés következtében. A hírportál a hozzá eljuttatott listát átadta a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnak.

Így bármit sikerült is a T-Systemsnél felkutatni/lefoglalni/megtudni, egyelőre csak annyi biztos, hogy azt nem a közpénzből finanszírozott értékesítési rendszer miatt indult hűtlen kezelési ügyben használták/használják fel.

Egy céget kifigurázó mém a botrány idejéről

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!