szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Háromhétnyi szünet után, pénteken tart először ülést a kormány, de hogy miért tolódott az ülés szerdáról a hét utolsó munkanapjára, azt nem tudni. Orbán Viktor vagy visszatért már a szabadságról, vagy nem, csak annyi biztos, hogy készül a hétfői Putyin-látogatásra.

Visszatért a szabadságáról, csak nem vállal a héten nyilvános programot Orbán Viktor. Vagy nem tért még vissza, csak pénteken áll munkába – mindkettő kiolvasható abból a homályos válaszból, amit a hvg.hu megkeresésére írt a miniszterelnök sajtófőnöke. Havasi Bertalantól azt kérdeztük csütörtökön, hogy szabadságon van-e még a miniszterelnök, miután egyetlen megjelenéséről vagy diplomáciai programjáról sem adott hírt a héten a távirati iroda, sem a Kormányzati Tájékoztatási Központ, informális csatornákon ráadásul azt is megtudtuk, hogy a szokásos szerdai kormányülés is elmaradt, pontosabban, átkerült péntekre.

A sajtófőnök azonban a szabadságot firtató kérdést kikerülte, és talányosan csak annyit írt:

”szervezzük a miniszterelnök hivatalos programjait; a hétfői rövid budapesti megbeszélést Putyin elnökkel, a szeptember 1-jei pécsi egyetemi tanévnyitót és a további őszi eseményeket.”

Ez úgy is értelmezhető, hogy a miniszterelnöki stáb szervezi ezeket, de maga Orbán Viktor még nem tért vissza, de úgy is, hogy már dolgozik, és éppen azért nem vállalt nyilvános programot a héten, hogy felkészüljön az említett találkozókra és eseményekre.  

Legutóbb májusban találkoztak Putyinnal, akkor Peking vendégei voltak mindketten
©

Kedd óta mindenesetre Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is szabadságon van. Az alaptörvény szerint a miniszterelnök teendőit távollétében a miniszterelnök-helyettes látja el: ez így is volt augusztus 1-től 20-ig, igaz, sok esemény nem történt ebben az időszakban, de az ő nevével jelentek meg például a Magyar Közlöny máskor Orbán Viktor s.k. ellenjegyzést viselő kormányhatározatai is.

Arról viszont nem ír az alaptörvény, hogy mi a helyzet, illetve előfordulhat-e egyáltalán, hogy a miniszterelnök és a helyettese is egyszerre távol van. Tíz éve, a Gyurcsány-kormány idején volt ilyen időszak, akkor hetenkénti váltásban három általa kijelölt miniszter – egy hétig például a földművelésügyi miniszter – volt a kormány első embere.

Bár június közepén Orbán Viktor azzal küldte nyaralni a kormánypárti képviselőket, hogy pihenjék ki magukat (igaz, a plakáttörvény miatt egy hét múlva rögtön vissza is kellett térniük egy egynapos rendkívüli ülésre), de augusztus 20-ára térjenek vissza, mert „kezdődik a nagyüzem”, vagyis a kampány, a hvg.hu által megkeresett frakciótagok egységesen azt mondták: visszajöttek ugyan, augusztus 20-án ki-ki tartott is már a választókerületében ünnepi beszédet, de ezen túl a „a fű se nő” a szeptember 2-i kötcsei találkozóig, illetve a rá két hétre esedékes kihelyezett frakcióülésig.

Kötcsén ér véget a nyár a Fidesz számára
©

Kötcsén a várakozásaik szerint nemcsak hagyományos, a kormánypárti értelmiségi holdudvarnak szóló politikai helyzetértékelését tartja majd meg a miniszterelnök, hanem az ősszel beinduló kampány fő kommunikációs csapását is kijelöli. A 2014-es választásokat megelőző 2013-as pikniken például – sok újat addigra már nem mondva – a rezsiharcot emelte ki, a megkérdezettek pedig „nagyon meglepődnének”, ha most nem Soros György, Brüsszel és a migránsok lennének a célkeresztben.

 Orbán Viktor eltűnése – pontosan az, hogy szabadsága után nem került elő – a 444-nek is feltűnt, a  miniszterelnök szóvivője eddig nem válaszolt a kérdésekre.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!