szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar parlamentarizmus történetében valószínűleg nem történt meg az, ami most. Kétharmados törvényből lett feles, úgy, hogy a jogszabálynak a címe és tartalma totálisan kicserélődött, csak tárgysorozatba vételi sorszáma maradt meg. Mindez azért, mert a Fidesz rettenetesen feldühödött a Jobbik ellene indított plakáthadjáratán.

Gondolja, hogy egész nyáron azt akarjuk nézni szerte az országban, hogy Orbán lop, Rogán lop, a kormány lop?

– adott prózai magyarázatot a hvg.hu-nak egy fideszes képviselő, hogy miért volt olyan fontos az egyszer már nyaralni küldött képviselőket visszahívva még nyár előtt, rendkívüli parlamenti ülésen elfogadni az államfő által visszaküldött plakáttörvényt. Több képviselő ugyanakkor az MSZP-re fogta a sietséget: mondván – noha elegendő lett volna az őszi ülésszakon rendezni a kérdést – a Fidesz az után és azért hívta össze mégis a rendkívüli ülést, mert az MSZP informálisan jelezte a pártnak, hogy bizonyos feltételekkel benne lenne, hogy megszavazza a törvény múlt héten elbukott kétharmados részeit.

Az Országgyűlés rendkívüli ülésén június 23-án
©

A fideszes érvelés szerint az MSZP-nek ugyanis érdekében állt a törvénymódosítás: miután a pártnak se pénze nincsen plakátkampányra, se esélye, hogy olyan kedvezményes áron jusson plakáthelyekhez, mint a Jobbik a vele szimpatizáló Simicska Lajos hirdetőcégeitől, egyedül azzal tudta volna elvenni a „versenyelőnyt” a Jobbiktól, ha segít, hogy életbe léphessenek a hirdetési korlátozások. Mire pedig Botka László, az MSZP- miniszterelnök-jelöltje a hét elején rádörrent a frakciójára, hogy nincs semmilyen alku-paktum-mutyi a Fidesszel, a rendkívüli ülés már össze volt hívva, így hiába táncoltak ki a módosítás mögül a szocialisták, a Fidesz már nem csinálhatott hülyét magából. Így jött képbe a fideszesek magyarázata szerint a „DIY” – vagyis a „csináld magad verzió”, amely feles törvények módosításával volt kénytelen kimondatni azt, amit eredendően kétharmadossal kellett volna.

Az persze erősen kérdéses, hogy a pénteken elfogadott törvény még az a törvény-e, amit Áder János visszaküldött megfontolásra: papíron persze igen, de a lex csicskaként és lex Simicskaként is elhíresült jogszabályból lényegében csak a tárgysorozatba vételi sorszáma maradt meg, a tartalma és a módosításban érintett törvényhelyek is gyakorlatilag teljes egészében kicserélődtek benne, sőt még a címe sem maradt ugyanaz, mint a múlt héten elfogadott törvényé.

Bár a Párbeszéd képviselői már a szavazás előtt előrevetítették: alaptörvénybe ütközik, ha kétharmados többséget igénylő módosításokat feles törvényekbe szuszakolva fogadnak el, az MSZP-sek szerint ezen túl az is alkotmányellenes, ha teljesen újraírnak egy visszaküldött törvényt. A köztársasági elnök érvelésük szerint az elbukott kétharmados részek kiesése miatti koherenciazavarra hivatkozva kérte a jogszabály korrekcióját, ez viszont a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető korrekciónak, ha az első betűtől az utolsóig átírják egy tervezet tartalmát.

Átragasztott Jobbik-plakát Zuglóban
©

Áder Jánosnak tehát a CEU-törvény után ismét fel van adva a lecke: Alkotmánybírósághoz küld-e egy az őt jelölő kormánypártoknak fontos, de tartalmilag-technikailag több sebből vérző jogszabályt.

A Fidesz szerint persze semmi gond nincs a frissen elfogadott javaslattal. Kósa Lajos frakcióvezető és a parlament a törvényalkotási bizottságát vezető Gulyás Gergely a szavazás után többször hangsúlyozták: mivel a törvény egy általános területre – a költségvetési támogatásból működő szervezetek plakátelhelyezési szabályaira – vonatkozik, nem kizárólag a pártok szűken véve valóban kétharmaddal szabályozandó gazdálkodására, így nem probléma, hogy a feles városképvédelmi törvénybe pakolták az új előírásokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Feles törvényként erőltette át a lex Csicskát a Fidesz

Újra nekifutott a kormány a lex Csicskaként elhíresült, Áder János államfő által visszaküldött plakáttörvény megszavazásának, de a legújabb verzió alapvető része immár nem igényelt kétharmados többséget, ugyanis egy huszárvágással városkép-szabályozással intézne el pártfinanszírozási kérdéseket. Orbán Viktor állítólag az utolsó pillanatban bólintott rá az új javaslatra, ráadásul így nem kellett hazarohannia a brüsszeli csúcsról, mert erre legfeljebb kétharmados voksolás esetén lett volna szükség. Mindeközben egy olyan MSZP-s módosító ügyében is vihar keveredett, amelyet a szocialisták szerint a fideszes Gulyás Gergely csempészett be a Törvényalkotási Bizottság napirendjére.

Éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be Csehországban

Éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be Csehországban

Összegyűjtöttük az összes támogatást, amivel olcsóbb lehet az otthonteremtés

Összegyűjtöttük az összes támogatást, amivel olcsóbb lehet az otthonteremtés

Újabb bejelentés: tetőtér-beépítésre is kérhető a 10 milliós csok

Újabb bejelentés: tetőtér-beépítésre is kérhető a 10 milliós csok