Windisch Judit
Windisch Judit

Koordinált indulást csak az LMP-vel tud elképzelni Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje. Fenntartja ajánlatát, Gyurcsány Ferenc induljon egyéni választókerületben, ha ott ő a legesélyesebb.

Nem létezik az a modell, amiről Gyurcsány Ferenc DK elnök beszél: legyenek közös jelöltek az egyéni választókerületekben, de a pártok induljanak külön listán – mondta egy háttérbeszélgetésen az MSZP miniszterelnök-jelöltje. Botka László szerint ez jogilag nem működik, mert egy személy csak egy párt listáján szerepelhet. Ha valaki két párt közös jelöltjeként indul, az csak a közös listájukon lehet, de külön egyikén sem.

Jogilag a koordinált indulást lehetne külön listákkal megoldani – ennek lényege az, hogy a pártok egyeztetik az indulókat és a helyszíneket, és csak annyi körzetben állítanak egymással szemben jelölteket (és ezzel jó eséllyel el is bukják az ottani mandátumot), ahány egyéni jelöltre szükség van az országos lista állításához. Ebbe a verzióba azonban Botka a DK-val azért nem menne bele, mert ilyet csak olyan párttal érdemes kötni, amely plusz szavazókat hoz, azaz nem a meglévő bázison osztozik. Az MSZP esetében ilyen párt például az LMP.

Különböző becslések szerint Gyurcsány Demokratikus Koalíciójának előnyös lenne a koordinált indulás, hiszen ha az ország harmadában csak DK-s jelölt indul, akkor a párt listás eredménye is sokkal erősebb lenne a valós támogatottságánál. Botka azonban korábban azt ajánlotta az exkormányfőnek, induljon egyéni képviselőként, ha nyer, hivatkozhatna arra, hogy van társadalmi támogatottsága. Mint kiderült, a szocialista jelölt továbbra is azt szeretné, hogy adott helyen a demokratikus baloldalnak az a jelöltje induljon, aki a legesélyesebb a győzelemre: ha ez egy konkrét körzetben éppen Gyurcsány Ferenc, úgy induljon ő.

Az MSZP jelöltje azt állítja, hiába az elmúlt hónapok koncentrált támadása, miszerint a „Botka-projekt kifulladt”, ő nem gyengült meg. Sőt, kitart, továbbra is célja a Fidesz legyőzése: közös jelöltekkel – közös listával. Szerinte ahhoz, hogy a Fidesznek ne legyen egyszerű többsége sem, 40 egyéni választókerületben kell nyerniük, a kormányalakításhoz pedig 55-60-ban. A hvg.hu kérdésére, hogy mennyit tart nyerhetőnek, Botka azt mondta, bízik a győzelemben, de 40 körzetet biztosan megvalósíthatónak tart.

Azzal már megbukott a NER

– jegyezte meg.

Mint mondta, a 2014-ben győztes 11 emberhez nem nyúlnak, ám a fővárosi nyertesek között DK-sok is vannak, márpedig Gyurcsány Ferenc már jelezte: ők városonként nem egyezkednek. Kérdésünkre, hogy ezt miként hidalnák át, Botka azt mondta, „lesz megegyezés”. Egyben megjegyezte, hogy a fővárosért Tóth József felel. És egyébként is, szerinte helyben másképpen viszonyulnak egymáshoz a pártok, mint országosan, ott ugyanis összezárnak a Fidesz nyomás alatt.

Botka egyébként szombaton az MSZP politikai szezonnyitóján felsorakoztatja szövetségeseit, köztük a korábban már ismert nevek mellett például a volt SZDSZ-es Szent-Iványi Istvánt is, aki a külpolitikáért felel majd.

De meglepetésnevek is várhatók

– ígérte titokzatoskodva Botka, aki egyben jelezte: a teljes csapatát még szeptemberben bemutatja. De ez nem árnyékkormány lesz, hagysúlyozta, mondván: "ők a kormányzati felkészülést segítik majd, nem tárcákat osztunk”.

Botka olvasatában üzenetértéke volt annak, hogy Vona Gábor, illetve Lázár János egyéni választókerületében jelentette be az első képviselő-jelölteket. Pénteken pedig Kalocsa következik, az ottani indulójuk: egy független önkormányzati képviselő, szintén tanár, aki 2014-ben legyőzte a Fideszt.

A szocialisták miniszterelnök-jelöltje szerint legkésőbb december elejére eldől, hogy ő vagy Vona Gábor lesz-e Orbán Viktor kihívója. Értékelése szerint ezt a közhangulat dönti majd el, egyben olyan felmérésekre hivatkozott, amelyben szerinte az ellenzék vezetőjeként egymás mellett álnak a Jobbik elnökével, de kormányzati kompetenciában, a „kiről hiszem el, hogy vezetni tudja az országot” összehasonlításban őt tartják sokkal kompetensebbnek az emberek.

A Jobbikkal nincs együttműködés,

ha erről nyilvános diskurzus kezdődik, az a baloldal végét jelenti – mondta Botka László arra a kérdésre, hogy a győzelem érdekében elképzelhető-e baloldali jelöltek visszalépése jobbikos jelöltek javára. Ha pedig ez így van, azt jelenti, hogy az MSZP-s politikus kizárja a koordinált indulást a Jobbikkal.

Az elől a kérdés elől kitért azonban, hogy a kormányváltáshoz szükséges 60-65 győztes körzetbe beleszámolta-e azokat, ahol a Jobbik nyerhet. Logikusnak tűnik azonban, hogy az eleve esélytelen körzetekbe a pártok nem fektetnek túl sok energiát. Botka szerint Vonáék is nézik, melyik választókerületben mekkora az esélyük, és „majd az élet eldönti, melyik párt hova csoportosítja az energiáit”.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!