Windisch Judit
Windisch Judit

Botka azt ígérte, helyrehozza mindazt, amit az elmúlt 16 évben a politikusok elrontottak. Bemutatta azokat, akik eddig beálltak mögé.

"Magyarország miniszterelnök-jelöltje" feliratú tábla mögött és "kormányváltó szövetség" felirat előtt tartott beszédét Botka László, a szocialisták miniszterelnök-jelöltje az MSZP politikai szezonnyitóján. Azt mondta, hisz az együttműködésben, de ez nem kizárólag pártok együttműködését jelenti. A kormányváltáshoz szövetségre kell lépni, de csak egy őszinte szövetség lehet erős.

"Úgy tűnik, nem minden ellenzéki párt és politikus akarja eltakarítani az Orbán kormányt, sokan a saját politikai túlélésükért küzdenek."

Botka szerint ha tiszta lenne a szándékuk, szövetséget kötnének. "Aki nem hajlandó részt venni a szövetségben, aki még tárgyalni sem hajlandó, nem akarja, hogy Orbán és bandája 2018-ban megbukjon" - jelentette ki Botka, aki szerint ők a saját túlélésre hajtanak. Megjegyeznénk, más pártokban máshogy értékelik, ki nem akar tárgyalni.

Botka szerint csak elvi alapon lehet újjáépíteni az ellenzéket, szerinte ennek ő harcol az élén. "Csak siker lehet a vége, különben jön az Orbáni diktatúra."

"Jöjjön létre a kormányváltók szövetsége, mert kormányváltást várnak tőlünk a magyarok" - hangsúlyozta. Hozzátette, nem futamodik meg az első harctól.

Botka szerint ütött az Orbán uralmának utolsó órája. Szerinte Orbán mindhárom lehetőségét eljátszotta, amit a választóktól a kormányzásra kapott. A szocialista politikus szerint tehetetlen és tehetségtelen kormányok is voltak, de az Orbán kormány tudatosan taszította kilátástalanságba az országot, leépítette a demokráciát, a jogállamot, megszállta a gazdaságot, lerabolta az országot. "Ne adjunk Orbánnak negyedik esélyt!" - mondta, és nagy tapsot kapott.

"Megértem azokat, akik 2010-ben Orbánra szavaztak, mert csalódottnak érezték magukat, a gazdasági válságot csak súlyosbította az ügyetlen, de főleg elvtelen kormányzás."

A kiábrándult milliók Orbánban látták azt a vezetőt, aki kiutat mutat, de a legtöbben másnap csalódtak.

"Ígérem, helyrehozzuk mindazt, amit az elmúlt 16 évben a politikusok elrontottak."

Aki leszerepelt, eljátszotta esélyét, annak mennie kell.

Botka sorra bemutatta szövetségeseit: a "meglepetésember" Némethné Jankovics Györgyi, a Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnöke, a szervezettel hamarosan indulnak a tárgyalások. Ott volt Andor László volt uniós biztos, Szent-Iványi István liberális politikus, aki a külpolitikáért felel majd, Komáromi Zoltán Együtt-es politikus, aki az egészségügyi programon doglozik, Büttl Ferenc, a Párbeszéd szakértője, aki a gazdasági programon dolgozik. Ács Sándorné, a lerombolt kishantosi gazdaság vezetője is ott ült az első sorban, aki első szövetségese volt Botkának.

©

A várttal ellentétben nincs itt Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, ám úgy tudjuk, a szocialisták hamarosan megkezdenék a tárgyalásokat a párttal. A Botkát hallgatók nagy tapssal fogadták a szövetségesek és az eddigi egyéni jelöltek bemutatását, kuncogtak, mikor Botka a makói jelöltnél megemlítette, hogy a hódmezővásárhelyi körzet (ahol Lázár János nyert) is hozzá tartozik.

Középkori kiskirályság

"Orbán gerinctelen alattvalóvá akarja tenni a magyarokat, ez a legnagyobb bűne" - mondja Botka. A miniszterelnök sikkasztókkal és köztörvényes bűnözőkkel veszi körbe magát, az ország középkori kiskirálysággá vált - folytatja beszédét.

A rendszer szerinte azt üzeni, "ha hűen szolgálod a hatalmat, nem kell betartani a törvényeket, ha behódolsz, nem fontos a tudás és képesség, azok közé kerülhetsz, akik jól járnak. Ha nem állsz be a sorba, kritikus véleményed van, kirúgnak, rád száll az adóhatóság, ügyészség, a családtagokat is megbüntetnik. Ha bezárul minden kapu, de ragaszkodsz az elveidhez, egy esély van, elhagyni az országot. Ennek véget kell vetni" - mondja Botka. "Ezért akarok kormányváltást."

©

Hosszan sorolja, hogy milyen országot szeretne, például olyat, ahol mindenki egyenlő esélyt kap a boldoguláshoz. Azt mondja, az Orbánékat leváltó kormány nem fog urizálni, rongyot rázni, győzelem esetén felszabadítják az országot, első dolguk lesz az egyenlő állampolgárság bevezetése, hogy egy felcsútira ugyanazok a törvények vonatkozzanak, mint a legszegényebb zalalövői emberre.

Botka szerint komoly kérdés, hogy élhet négymillió ember szegénységben, ha középhatalom lett az ország, mint ahogy azt Orbánék állítják. Szerinte nem normális 27 évvel a rendszerváltás után négy órát várni sorszámra az onkológiai centrumban, ahogy az sem, hogy patkányok potyognak a plafonról egy kórházban, vagy hogy a szülők tanévkezdetkor maguk viszik be a wc papírt és szalvétát, mert a tankerület "tesz a gondjaikra." Szerinte most könnyebb bejutni a Mars expedícióba, mint Kistelekről Szegedre egy diáknak. Azt ígérte, a GDP 6 százalékát költik majd oktatásra, a rászoruló családok terheit csökkentik. Adómentes minimál- és közmunkabért ígért. Több felsorolása is nagy tapsot kapott - az első legnagyobbat a 100 ezer forint alatti nyugdíjak megemelése váltotta ki, de tetszett a közönségnek, mikor azon ironizált, hogy a Debreceni Egyetem szervilizmusból díszpolgári címmel tüntette ki Putyint, az autokrata elnököt. "Félelem nélkül kell élni Magyarországon" - mondja Botka, amit hatalmas taps követ.

Botka nyilvános beszéde nagyjából 50 percig tartott, a párt ezután zárt választmányi üléssel folytatta. A DK nem hagyta szó nélkül Botka beszédét, közleményben vágott vissza: az MSZP miniszterelnök-jelöltje képtelen beismerni, hogy kudarcot vallott és a vereség forgatókönyvét képviseli.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!