szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A DK szerint Botka nem képes beismerni, hogy kudarcot vallott.

Az MSZP politikai szezonnyitóján Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje azt mondta, Gyurcsány kormányzása ügyetlen és elvtelen volt. Megismételte, a közös lista, közös jelöltek, közös program és közös miniszterelnök-jelölt lehet a választási siker kulcsa. A kormányváltáshoz szövetségre kell lépni, de

"úgy tűnik, nem minden ellenzéki párt és politikus akarja eltakarítani az Orbán kormányt, sokan a saját politikai túlélésükért küzdenek."

Botkának eddig más, a parlamentben jelenlévő ellenzéki párttal nem sikerült megállapodnia, a Demokratikus Koalíció esetén a fő probéma, hogy Gyurcsány Ferencet nem akarja a közös listán látni, erről a verzióról viszont a DK hallani sem akar. Gyurcsány pénteken ugyan nem zárta ki, hogy egyéniben is induljon - ahogy ezt Botka felvetette -, de olyan verzióba nem mennek bele, hogy nem lesz rajta a választási listán. Molnár Csaba alelnök ugyanott azt mondta, egy augusztusi kutatásuk szerint a DK szavazói körében nagyon népszerűtlen Botka László, mindössze négy százalék támogatná abban az esetben, ha Gyurcsánnyal nem számolhatnának.

Botka mai üzenetére minden eddiginél keményebb választ adott a Demokratikus Koalíció: kimondták, Botka a győzelem helyett a vereség forgatókönyvét hozza. A párt szerint december végén egy hajszál választotta el a megállapodástól a teljeskörű ellenzéki együttműködésről tárgyaló pártokat, mikor megjelent Botka azzal, hogy a győzelem forgatókönyve van a kezében, mire a tárgyalások félbeszakadtak.

Hogy a DK milyen teljeskörű megállapodásról beszél, nem világos, a kisebb ellenzéki pártok egy MSZP-DK nélküli új Pólus létrehozásán fáradoznak pár hónapja, nem túl sok sikerrel. Azt mindenesetre magasrangú DK-s politikustól hallottuk, decemberre Molnár Csaba néhány körzet kivételével megállapodott a szocialistákkal a fővárosi választókerületekről.

A DK szerint az elmúlt 9 hónapban Botka egy ellenzéki pártot sem tudott meggyőzni igazáról, "a végső megállapodástól messzebb vagyunk, mint 2016 decemberében. Ha ez így folytatódik, a győzelem forgatókönyvéből a vereség forgatókönyve lesz." A DK közleménye szerint Botka beszéde azt bizonyítja, nem képes beismerni eddigi kudarcát és nem képes korrigálni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nébih: Illegális a bambusz pohár, hamarosan súlyos bírság vár arra, aki ilyet forgalmaz

Nébih: Illegális a bambusz pohár, hamarosan súlyos bírság vár arra, aki ilyet forgalmaz

1954-nek állít emléket az új Jaguar sportkupé

1954-nek állít emléket az új Jaguar sportkupé

Nem, a gazdagok adókedvezményei a gazdagokon kívül senkinek nem jók

Nem, a gazdagok adókedvezményei a gazdagokon kívül senkinek nem jók