Tetszett a cikk?

Igaz, nem abban a verzióban tartja ezt lehetségesnek, ahogy Botka László MSZP miniszterelnök-jelölt ajánlotta ezt.

A Demokratikus Koalíció elnöke, Gyurcsány Ferenc egy háttérbeszélgetésen azt mondta, "végtelen megtiszteltetés", Botka László ajánlata, hogy induljon egy biztos befutó választókerületben – a XV. kerület jött szóba –, ám a pártok töretlen gyakorlata, hogy az országos vezetők a párt országos listáján szerepelnek. Közös lista esetén közös listán, viszont Botka László elzárkózik attól, hogy Gyurcsány szerepeljen egy MSZP–DK-listán.

Gyurcsány most azt mondja, elképzelhető, hogy egyéniben "IS" indul – bár ez még a tárgyalásokon is múlik –, de az nem tárgyalási alap, hogy a párt országos vezetői nem jelennek meg a választási listán.

Az MSZP Tóth József XIII. kerületi polgármestert bízta meg azzal, tárgyalja le a fővárosi egyéni jelölteket. Tóth a legesélyesebb jelölteket találná meg, a korábbi választáson győzteseket a szocialisták alapnak veszik. Vagyis, a DK-val és az Együtt-tel is meg kellene egyezni. Gyurcsány korábban kizárta, hogy a 106 választókerület helyett külön egyezkedjenek városokról. Tóth egyébként megkereste a DK alelnökét, Molnár Csabát, aki ugyanezt mondta, teljes megállapodást akarnak, bár tőlük kezdhetik Budapesttel a tárgyalást. Molnár szerint a beszélgetésben odáig nem jutottak, hogy Tóth konkrét ajánlatot tett volna.

Úgy tudjuk, az Együttel is beszélt a szocialista politikus, nekik kettő, a DK-nak pedig négy körzetet ajánlott volna. Tóth Józsefet korábban kerestük a témában, ám nem nyilatkozott. Az Együttel sem jutott egyezségre.

A hvg.hu kérdésére Gyurcsány Ferenc azt mondta, "respektálják" Botka véleményét, hogy Gyurcsánnyal a listán nem lehet a bizonytalanokat megszólítani, ám ez számára azt jelenti, hogy az MSZP a külön indulásról döntött. Molnár Csaba ugyanehhez hozzátette: olyan érvel ezzel, aki a közvélemény-kutatási adatok szerint szintén nem tudta megszólítani a bizonytalanokat. Az alelnök hozzátette: augusztusban a DK szavazói körében készült egy kutatás, ahol rákérdeztek arra is, kit támogatnának miniszterelnök-jelöltként abban az esetben, ha Gyurcsány Ferencet nem lehetne. Botka László ezen a szavazáson 4 százalékot kapott, csak Orbán Viktor és Vona Gábor szerepelt nála rosszabbul.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felhőkarcolónyi aszteroidák száguldanak el a Föld mellett

Felhőkarcolónyi aszteroidák száguldanak el a Föld mellett

A Trump elleni impeachment eljárás a február 8-i héten kezdődik

A Trump elleni impeachment eljárás a február 8-i héten kezdődik

Kijutott az olimpiára a női vízilabda-válogatott

Kijutott az olimpiára a női vízilabda-válogatott