szerző:
MTI

Jövőre sem kell többet fizetniük a horgászjegyekért – hangzott el a IV. Balatoni Horgászkonferencián.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHN) adatai szerint idén közel 80 ezer horgász látogatott a Balatonra. A horgászok száma az elmúlt 5-6 év alatt megduplázódott, az idén októberig pedig 7 százalékkal nőtt a tavalyihoz képest. A BHN éves költségvetésének mintegy 90 százaléka, közel 700 millió forint bevétel származik területi engedélyek értékesítéséből.

A BHN – közölte Szári Zsolt vezérigazgató – kezdeményezi, hogy a területi jegyek áfája 27-ről 5 százalékra csökkenhessen a jövőben.

Szári szerint a part menti horgászhelyek gyakorlatilag beteltek, ezért célszerű lenne csónakkikötőket építeni. A vezérigazgató arról is beszélt, hogy a tóparti önkormányzatok többsége nem partner a horgászturizmus fejlesztésében, főleg azért, mert a pecások elfoglalják a sétányokat.

Kitért arra, hogy az utóbbi pár évben egyre kevesebb busatetemet gyűjtöttek be, ami arra utal, hogy túlzott volt a halászat fenntartása mellett érvelők aggodalma a busa elterjedése miatt. Hozzátette: azért, hogy a tó vízgyűjtőjén lévő tógazdaságokból, tározókból ne kerülhessen busa-utánpótlás a Balatonba, hamarosan hatályba lép egy rendelet, amely tiltja a térségben a busatenyésztést és -tartást.

A magyarországi horgásztársadalom jelenleg 421 ezer fős, az elmúlt egy év alatt 11 százalékkal gyarapodott a Magyar Horgászok Országos Szövetsége szerint. Minden ötödik horgász érdekelt a balatoni lehetőségekben, és a régió számára is előnyös lehet, hogy a horgászturizmusban 8-9 hónapos a szezon.

MTI Itthon

Százmilliókért bontanák el az illegális balatoni horgászstégeket

A balatoni fejlesztési forrásokból szeretne keretet elkülöníttetni a Balatoni Szövetség (BSZ) újabb csónakkikötők mielőbbi létesítésére és az illegális feltöltések, stégek elbontására. Egyben azt is kezdeményezik, hogy enyhüljenek a balatoni csónakkikötők létesítésének feltételeit.