szerző:
hvg.hu

Vagy legalábbis nem túl gyorsan.

Az államtitkár Vácon osztott krumplit, azonban nem árulta el, honann szerezte az árut, amit 10 kilójával osztott a sorbaállóknak. Rétvári a váci polgármesterrel és egy helyi képviselővel összesen 4 tonna krumplit osztott szét.

Az ügyben Bangóné Borbély Ildikó fordult kérdéssel az Állami Számvevőszékhez, hogy megtudja, Rétvári akciója nem ütközik-e a párttörvénybe. A szocialista politikus szerint gyanús Rétvári titkolózása, ezért felmerül a gyanú, hogy itt tiltott pártfinanszírozás zajlott. (Ez pont az, ami miatt a Jobbikot megbüntették, igaz, ott nagyobb tételről volt szó.) Az adomány piaci ára meghaladja az 500 ezer forintot, ezért az adományozó neve is nyilvános kellene hogy legyen.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) erre csak annyit válaszolt – igaz, azt hosszan –, hogy a pártokat kétévente ellenőrizik, előre meghatározott menetrendben. Megnéztük, a Fidesz az első féléves tervben nem szerepel, a 2014-15-ös gazdálkodását tavaly vizsgálták.

Az ÁSZ azt írta, a beérkezett információkat, jelzéseket és egyéb dokumentumokat a folyamatban lévő ellenőrzései, vagy az ellenőrzések tervezése során hasznosítja. Bangóné jelzését majd a kockázatelemzés során hasznosítják.