szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kormány most 1300 befogadott ember miatt magyarázkodik, de tavaly Orbán Őcsény után nem sietett a különbségtétellel. Sőt, szította a hangulatot.

Az őcsényből kiutált menekültek közül 7-8 ember tavaly kapott menedékjogot vagy oltalmat – mondta Siewert András, a menekültek nyaralását szervező Migration Aid Alapítvány kuratóriumának elnöke a hvg.hu kérdésére.

Őcsényben tavaly a falu felbolydult, mikor kiderült, a panziós kiadja a szállást néhány menekültnek. A hisztéria odáig fajult, hogy a polgármester lemondott, ám később újraválasztották. Azt, hogy azok az emberek, akiket a Migration Aid odavitt volna, hivatalosan, menekült vagy oltalmazotti státusszal rendelkező emberek, a kormányoldal nem segített tisztázni.

A Fidesz.hu-n például csak egy nyilatkozat jön elő az Őcsény szóra rákeresve, méghozzá Orbán Viktoré.

©

A miniszterelnök ebben a legendás nyilatkozatban nemhogy azt nem mondta, hogy ezek az emberek legálisan vannak Magyarországon, nem kell pánikolni, hanem egyenesen szította a hangulatot. A miniszterelnök ugyanis azt magyarázta, "semmi kivetnivalót" nem talál abban, hogy az őcsényiek tiltakoztak a menekültek ellen.

Nem akarnak az emberek migránsokat befogadni, "nem akarnak az országba és nem akarnak a falujukba". "Annyit hazudtak már nekik migránsügyben, hogy nem hiszik el, hogy csak gyerekek fognak jönni – mondta. – Először gyerekek, aztán a szülők, aztán családegyesítés, és ott vagyunk a bajban."

Nagyon helyes, hogy határozottan, hangosan és érthetően fejezték ki a véleményüket – jelentette ki a kormányfő.

Most viszont, amikor a kormány szavahihetősége a tét, nem győzik magyarázni, mi a különbség menekült és migráns között, milyen alapon fogadtunk be 1300 menedékkérőt, ennyi ember egy 10 millós országban elfér, és hogy ezt az egészet csak az ő érdekükben nem verték nagydobra.

Az ellenzéki oldalról Vona Gábor volt, aki csütörtökön a legtalálóbban mutatta be a kormánypárti kommunikációs zavart. A Jobbik elnöke Németh Szilárdnak üzenve azt mondta: a Fidesz alelnöke egyetlenegy dolgot tehet,

"felvesz valami szép ruhát, a hóna alá csapja a főnökét, Orbán Viktort és lefárad Őcsénybe", ahol egy falugyűlésen megpróbálja elmagyarázni a különbséget.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!