Windisch Judit
Windisch Judit
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Méltó feladat elé állította az élet a jobboldali megmondóembereket az 1300 befogadott menekült miatt: el kell magyarázniuk, hogyan lehet befogadni mégis migránsokat, mikor a miniszterelnök megmondta, hogy nem fogunk. Ennek estek neki az Echo Tv Sajtóklub című műsorában. Huth Gergely, a Pesti Srácok főszerkesztője – a műsor vezetője – azzal vezette fel a beszélgetést, "itt egy csúnya ferdítésről van szó."

Altusz Kristóf államtitkár szerinte "ügyetlenül fogalmazott", az ellenzék viszont egy félmondatból hisztériát gerjeszt. Nem mintha a kormány nem mosná össze a fogalmakat és keltene hisztériát bő két éve, de az nyilván egy másik műsor témája.

A Demokrata újságírója, Szentesi Zöldi László azt magyarázta, az 1300 menekült befogadása teljesen különálló történet ahhoz képest, hogy Magyarország nem fogadja el a kvótarendszert. (Amúgy tényleg, de még egyszer: a kormány és a Fidesz folyamatosan összemossa a teljes menekültügyet, most pedig magyarázkodik, hogy mégis mi alapján fogadott be az ország 1300 menekültet, akik nagy része amúgy már tovább is állt.)

Szentesi Zöldi magyarázta tovább: Magyarország, mint a világ valamennyi civilizált országa, betartja a genfi konvenciót, és ha valakinek van útlevele, vagy nincs, de szabályosan jelentkezik a magyar hatóságoknál, menekültstátuszt kér, a hatóságok megvizsgálják a kérést és megítélik a menekültstátuszt. Mint ahogy ennek az 1300 embernek is. Ők nem bevándorlók, akik erőszakosan akarják áttörni a határt, hanem menekültek – nyomatékosította a ritkán hallott különbségtételt Szentesi Zöld.

A műsorban érvként elhangzott, hogy a szóban forgó emberek jó része keresztény, a kötelező elosztási kvóta pedig azt jelenti, hogy a német, francia hatóságok kirostálják a kevés számú agysebészt a menedékkérők közül, ide meg küldik a kecskepásztorokat. (Ami megint nem igaz, a menekültek esetükben Olaszországban és Görögországban rekedt, oltalomra jogosult személyek.)

A Demokrata főszerkesztője, és a Civil Összefogás Fórum egyik szervezője, Bencsik András szerint sem gond ez az egész.

Bencsik András egyébként tartott Soros-ellenes nemzeti konzultációs fórumokat, az övén épp nem voltunk, akién viszont igen, ott nem dívott az "egyrészt-másrészt" megközelítés. Ahogy a fideszes polgármesterek aggódó találkozóján sem tapasztaltuk nyomát annak, hogy szeretnék árnyaltan látni és láttatni a kérdést.

Az egyik legjobb mondat mégis Szentesi Zöldié: fölháborítja a hisztéria, szó sincs arról, hogy a kormány megszegte volna a szavát.

"Talán azt akarja a teljes magyar ellenzék, hogy ha valakit valóban üldöznek és bekopogtat az ajtón, és a hivatalok alkalmasnak találják arra, hogy menekülti, oltalmazotti státuszt kapjon, nemet kellene mondani? Ilyet senki nem mondott."

A befogadott menekültek miatt Orbán Viktor miniszterelnök magyarázkodni kényszerül, ezt a Bloomberg is kielemezte. Egyesek annak tulajdonítják a legújabb Stop Soros törvénycsomagot is, hogy a kormány visszavegye a napirend feletti teljes kontrollt. Azért Pintér Sándor belügyminiszter is beküldött egy gyomrost: azt mondta, "Soros György nem végez illegális migrációt támogató tevékenységet". Többek mellett Orbán Viktor miniszterelnök pont ennek az ellenkezőjét állította.

Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gifeket, videókat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Meglepetés: jött egy teljesen új Assassin’s Creed, ezzel a telefonján játszhat

Meglepetés: jött egy teljesen új Assassin’s Creed, ezzel a telefonján játszhat

Nem engedte a Fidesz, hogy foglalkozzon a nemzetbiztonsági bizottság a Gruevszki-üggyel - videó

Nem engedte a Fidesz, hogy foglalkozzon a nemzetbiztonsági bizottság a Gruevszki-üggyel - videó

50 ezer forintra bírságolják, aki felsózza a járdáját

50 ezer forintra bírságolják, aki felsózza a járdáját

Macedón külügyminiszter: Gruevszki élete soha nem volt veszélyben

Macedón külügyminiszter: Gruevszki élete soha nem volt veszélyben

Ezt a lakókocsit sokan akár az otthonuknak is szívesen elfogadnák

Ezt a lakókocsit sokan akár az otthonuknak is szívesen elfogadnák

Ignatieff: Nem ultimátumot adtunk, de ami sok, az sok

Ignatieff: Nem ultimátumot adtunk, de ami sok, az sok