szerző:
T. R.

A világ legismertebb és legelismertebb élő filozófusa eddig szinte csak kritizálta Orbán Viktort és kormányát, de most valamiben egyetértett vele. De azért kritizálta is az illiberális demokráciát.

Francis Fukuyama a német szociáldemokrata párt alapítványi lapjának, az Internationale Politik und Gesellschaftnak adott interjút Kijevben, eredeti nyelven itt olvashatják a beszélgetést. Fukuyama a választások után, a Fidesz harmadik kétharmadát követően azt üzente: „ébresztő, Európai Unió!”

Szinte minden, Fukuyamával készült interjúban előkerül az őt világhírűvé tevő alkotása, az 1989-es A történelem vége, amit később A történelem vége és az utolsó ember c. könyv követett. Ismert, ebben azt fejtegeti, hogy a Szovjetunió bukása és a szovjet tömb felbomlása után a világon mindenhol a liberális demokrácia fog diadalmaskodni.

Most is megkérdezték tőle, mit gondol harminc évvel ezelőtti téziséről. Kijevi látogatásán most azt mondta, korábbi kijelentésével ő nem eredményt vont, csupán célt határozott meg, ha már megy valamerre a világ, akkor az a piacgazdaság és a liberális demokrácia legyen. „Ezt még mindig így gondolom” – tette hozzá Fukuyama, itt rögtön hozzátéve, hogy Lengyelország és Magyarország populista demokráciai mellett sok liberális is van.

Nem biztos, hogy a történelem vége a magyarországi illiberális demokráciát jelenti, vagy azt, hogy a putyini modell univerzális lesz, amit mindenki követ majd.

Az interjúban szóba kerül még Magyarország és Orbán Viktor, valamint Európa válsága és a bevándorlás. Amikor arról kérdezik a filozófust, hogyan lehetne az EU-t újra a sikerek útjára állítani, ahol az együttműködés az úr, Fukuyama azt mondta, szerint az unió válságát az euró és a migráció okozzák.

Nem szeretjük ezt hallani, mivel Orbánról van szó, de úgy gondolom, egy bizonyos dologban igaza van. A schengeni övezetet nem lehet fenntartani a külső határok védelme nélkül, ami most jelenleg nem történik meg.

Szerinte a mai napig feszültségforrás, hogy Görögországon és Olaszországon keresztül még mindig sok menekült halad át, ami a populizmus malmára hajtja a vizet. Zárásként arról beszélt, Angela Merkel helyében ő támogatást, pénzt adna a görögöknek és az olaszoknak, hogy oldják meg a bevándorlási válságot. Mivel ez már egy bevált recept, mondja, a törökök is pénzért cserébe tartóztatják fel a menekülteket és nem engedik őket Európába.

Francis Fukuyamának és az Orbán-rezsimnek már történelme van, korábban azt mondta, „az illiberális demokrácia korrupt demokrácia is: Orbán Viktor oligarchái: új elit emelkedik fel Magyarországon”.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!