szerző:
hvg.hu

Mi magunk néven indít platformot a Jobbikon belül Toroczkai László. De ehhez a párt vezetésének jóvá kell hagynia, hogy platformok alakulhassanak a Jobbikban. Ásotthalmon tartanak majd seregszemlét a bukott elnökjelölt emberei. És ha a Jobbik nem nyugszik bele a szerveződésükbe, úgy Sneider Tamásék vétke lesz a szakadás.

Múlt pénteken létrejött a Mi magunk platform a Jobbikon belül – jelentette be Toroczkai László kedd délelőtt. Hét polgármester volt ott, valamint a párt több középvezetője. Az egyetlen apró hiba: a Jobbik szabályzata egyelőre nem ismer platformokat, Sneider Tamás új elnöknek tehát ezt engedélyeznie kell az elnökség tagjaival együtt.

A levelezés elindult Sneider Tamással

– mondta Toroczkai keddi sajtótájékoztatóján. Szerinte az elnökség térfelén pattog a labda. Arra hivatkozott, hogy a Jobbik polgármestereinek fele a platform oldalán áll, és továbbiak csatlakozhatnak. "Nem fogjuk elengedni egymás kezét" – mondta a politikus, június közepén Ásotthalmon tartják alakuló ülésüket június 23-án. Több ezer embert várnak el a gyűlésre. Ezt a Reuters kérdésére sem akarta ultimátumnak beállítani Toroczkai. Azt azonban később elmondta, hogy ezt lehet egyfajta határidőnek tekinteni a Sneiderékkel folytatott tárgyalások lebonyolítására.

Az alulmaradt elnökjelölt azt mondta, fontos számára, hogy a Fidesz és a baloldal közötti tömbök között szeretné tartani a Jobbikot, és kiderült, inkább a többi ellenzéki párttal való összemosódástól tart. Kiemelte, hogy a Jobbik régi szelleméhez akarnak visszatérni, említette a migránskérdést, a trianoni döntésből származó politikát, valamint a cigány–magyar-együttműködést. Toroczkai azt mondta, nem ért egyet a radikális–néppártos szembeállítással, szerinte állandóan változik a politika, a Fidesz is széljobbon határozza meg néha magát.

Ha szakadás lesz, Sneiderék tehetnek róla

©

Ha a pártvezetés megakadályozná a platform működését, amelyet egyébként az alapszabály Toroczkai szerint nem zár ki, akkor Sneiderék provokálják ki a szakítást. Visszautasította, hogy mindig mindent a Fideszhez hasonlítsanak.

A képviselők közül eddig egy személy csatlakozott Toroczkaiékhoz: Dúró Dóra. Gondolom, nem meglepő – mondta a polgármester egykori alelnökjelöltjéről. Más képviselőt egyelőre nem akart megnevezni. Az kiderült, hogy Novák Előd is ott volt múlt pénteken, amikor a stratégiát átbeszélték.

Vissza akarja hozni Toroczkai a párt mozgalmi jellegét. Azt állítja, ez egy alulról szerveződő platform. Nem is biztos, hogy egyetért, de demokratikusan így döntöttek. Külső tanácsadóktól mentesen politizálunk majd, mindent mi magunk határozunk meg, innen is a név – mondta. Örül, hogy bezárta az új vezetés a méregdrága Bécsi úti székházat. Toroczkai kérdésekre sem akart újabb vádakat megfogalmazni Simicska Lajos és a Jobbik viszonyának kapcsán. Ő a jövőben sem akar oligarchákkal kapcsolatba kerülni.

A zakó az új formaruhánk polgármesterekként

– mondta Toroczkai a gárdához való visszatérés kapcsán. A platform egyelőre nem beszélte ki ezt a kérdést. Újságírói kérdésre azt mondta, nem a hatalom érdekli, hanem a közösség. Ezért is marad a Jobbikon belül. Ő magát a "politika fenegyerekének" tartja.

A cigányozás kapcsán nem mondta el, miként kívánja a platform kezelni a kérdést, de azt kifejtette, hogy a magyar–cigány-együttéléssel egy párt sem foglalkozik az elmúlt években. Szerinte Borsodot emiatt nyerte el a Jobbik egykoron a szocialistáktól, és most a téma elhagyása miatt vesztették el azt a Fidesz javára.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Itthon

Toroczkai a paktumerdőbe hívta azokat, akik nem nyugszanak bele a vereségébe

Titkos egyeztetésre hívta péntek késő délután Toroczkai László a Jobbikból azokat, akik vele együtt nem akarnak belenyugodni elnökválasztási vereségébe – értesült a Magyar Idők. A lap szerint a résztvevők arról tárgyaltak, hogy kiszakadnak-e a Jobbikból, aminek lehetőségéről maga Toroczkai László is többször beszélt az elmúlt napokban.