szerző:
hvg.hu

Miközben Andy Vajna bejelentette, hogy lezárta a TV2 megvásárlását, és Gerkens már a vezetői beszédén dolgozik, Simicska Lajosék is folytatták a nyilatkozatháborút, miszerint nekik, mint jogos tulajdonosoknak egy forintot nem fizetett még Vajna a TV2-ért. Az egykori tulajdonos ProSiebenSat1 kiszállhat a bonyodalmakból, Vajnáék rendezhették a csatorna zálogjogát.

Vasárnap jelentette be a TV2 és a Magyar Broadcasting Co. Kft., hogy lezártnak tekintik a tévécsatorna adásvételét azt követően, hogy megállapodtak a zálogjogot gyakorló korábbi tulajdonossal, a német ProSiebenSat.1 Media AG-vel, és átvállalják a csatornának biztosított korábbi hiteleket. Párhuzamosan Andy Vajnáék a cégbíróságra is benyújtották a cégbejegyzés módosítását, amiben Dirk Gerkenst nevezték meg a társaság igazgatójának.

Az Index úgy tudja, hogy december 31-én egyeztek meg a németekkel, ami késeinek tűnhet, de ebben szerepet játszott a portál szerint az is, hogy a csatorna még a Várdy Zoltán-korszakban több nagyösszegű szerződést kötött amerikai filmstúdiókkal – például a Universallal –, amiben garanciát vállaltak arra, hogy a akkor is fizetnek a stúdióknak, ha a TV2 csődhelyzetbe kerülne. A kezességet a ProSiebenSat1. viselte, ezt vállalta át most Andy Vajna cége hosszú egyeztetés után.

A Simicska Lajos érdekkörébe tartozó Fonyó Károly cége, a Megapolis Media Zrt. hétfő reggel reagált Vajna és a társaság nyilatkozataira – szerintük továbbra is versenyben vannak a társaságért, mi több, ők a csatorna jogos tulajdonosai egy pár éve kötött opciós szerződés következtébe. Fokozandó a nyilatkozatháborút, egyenesen azt írják, hogy "az anyacéghez, a TV2 Media Holdings Kft.-hez nem érkezett meg a TV2 Csoport vételára, és hozzájárulását sem kérték a jogerős cégbírósági adatok megváltoztatásához".

Lényegében értetlenül állnak az előtt, hogy miként jelentheti be valaki egy csatorna megvételét, ha a "jogos tulajdonosnak" nem is fizettek. Fonyóék emellett örülhetnek annak is, hogy amennyiben Vajnáék valóban kifizették a németeket, és azok zálogjoga megszűnik, sokkal gyorsabban dönthetnek a magyar bíróságok annak eldöntésére, hogy valójában kié a csatorna.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!