szerző:
hvg.hu

Egy csődbe ment város próbál méregdrága csodazongorát venni, de végül közadakozásból nem sikerül összedobni a pénzt. A gyártó cég késik a megrendelt hangszerek leszállításával. "Minden benne van, ami minket jellemez", mondta róla Orbán Viktor, de talán nem erre számított.

"Minden benne van, ami minket, magyarokat jellemez", mondta Orbán Viktor 2014 végén, amikor bemutatták a Bogányi Gergely által megálmodott csodazongora első példányát. De valószínűleg nem arra gondot, ahová az egész projekt mostanáig jutott: megrendelők hiánya, késlekedés a gyártással, felbontott hitelszerződés az MNB-vel és egy csődbe ment város, Pécs kudarcba fulladt közadakozása, hogy hozzájusson a 108 millió forintos hangszerhez.

Az Örkény tollára illő történetet az RTL Klub Híradója idézi fel most, hogy a pécsi közadakozás kudarcba fullad: a gyámság alá helyezett önkormányzat részére csak 2 millió forintot adtak össze az adakozó kedvű állampolgárok.

A zongorát gyártó cégnek, a Zengafons Kft.-nek két év alatt tíz hangszert kellett volna leszállítania, de csak hat készült el – egy beszállító miatt történik a késlekedés. Eddig csak az állam rendelt a hangszerből. Pécset végül az Emmi szánta meg: az egyik saját példányát ajánlotta fel a városnak.

A Zengafons 200 milliós EU-s támogatásból kezdte meg működését, amihez az önrészt az MNB 60 milliós hiteléből teremtette meg, de ez utóbbit vissza kellett fizetni szerződésszegés miatt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!