szerző:
hvg.hu

Itt a kormány új módszere a multiláncok ellen.

Nincs arról szó, hogy fel kellene darabolni a nagy áruházláncokat – magyarázta a hvg.hu-nak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára Lázár János bejelentését, amely szerint ha egy napi fogyasztási cikkeket árusító üzletlánc árbevétele meghaladja az évi százmilliárd forintot, az automatikusan piaci erőfölényt jelent.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter erről a Kormányinfón beszélt, hozzátéve, ezt a rendelkezést az Európai Bizottság is jóváhagyta, így mostantól alkalmazni is fogják. A jóváhagyás egyébként egy uniós eljárás része, ezt a bizottság a multik kezdeményezésére indította a kereskedelmi törvény erre vonatkozó előírása miatt.

Vámos György elmondta: valójában a kereskedelmi törvény hetedik paragrafusáról van szó, ez a következőképpen írja le a jelentős piaci erőt:

olyan piaci helyzet, amelynek következtében a kereskedő a beszállító számára termékeinek, illetve szolgáltatásainak a vásárlókhoz való eljuttatása során észszerűen megkerülhetetlen szerződéses partnerré válik, illetve vált, és forgalmi részesedésének mértéke miatt képes egy termék, termékcsoport piacra jutását regionálisan vagy országosan befolyásolni;

Vagyis nem arról van szó, hogy ezt szankcionálni kellene – hanem azt, hogy egy ilyen cég esetében ezt eddig a hatóságnak kellett bizonyítania, mostantól viszont a törvény automatikusan kimondja a jelentős piaci fölényt.

Innentől amiatt indulhat eljárás, hogy egy cég visszaél-e piaci szerepével beszállítóival szemben. A törvény ugyanis szigorúbb elbírálást ír elő, tilthatja például kizárólagos szerződés megkötését, díjak egyoldalú felszámítását, de egy termék átadási ár alatt való értékesítését is. A nagy cégekkel szemben gyakori panasz, hogy alapvető, nagy forgalmú termékeiket – például a kenyeret vagy a tejet – is túlságosan olcsón forgalmaznak, az ebből eredő veszteséget pedig más áruknál kompenzálják. Ez mostantól lehetetlenné válna.

A szakember azt mindenesetre megjegyezte: a vizsgálat lezárultáról, a szabályok esetleges változásáról a szövetség nem kapott hivatalos információt a kormánytól. Épp emiatt értékelni sem szerette volna a mostani hírt.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!