szerző:
MTI

Jon Fosse norvég drámaíró kapja idén a nemzetközi Ibsen-díjat.

"Mind a színházat, mind a közönséget újfajta gondolkodásmódra késztette" - indokolta döntését a díjat odaítélő bizottság kedden Oslóban. A 2,5 millió koronával (88 millió forinttal) járó díjat szeptember 10-én adják át a norvég fővárosban.

Az 1959-ben született Jon Fosse 1994-ben lépett a nyilvánosság elé. Harminc színdarabot írt, amelyeket időközben negyven nyelvre fordítottak le. Az Őszi álom és a Halálvariációk szerzője az első norvég, aki megkapja a Henrik Ibsen drámaíró (1828-1906) emlékére 2007-ben alapított nemzetközi elismerést. Az első díjazott 2008-ban Peter Brook brit rendező volt, őt 2009-ben Ariane Mnouchkine francia rendezőnő, a párizsi Théatre du Soleil alapítója követte.

 

 

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!