szerző:
hvg.hu

A Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozatának kitüntetését adományozta Áder János köztársasági elnök Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója édesanyjának - derült ki a Magyar Közlönyben megjelent határozatból.

Állami kitüntetésben részesült Vidnyánszky Éva nyugalmazott pedagógus a kárpátaljai magyar nyelvű oktatás és nevelés területén végzett kiemelkedő pedagógusi tevékenysége, illetve a kárpátaljai magyar gyermekszínjátszás terén végzett több évtizedes elkötelezett és eredményes munkája elismeréseként - olvasható az Áder János államfő aláírásával és Orbán Viktor kormányfő ellenjegyzésével megjelent határozatban.

Vidnyánszky Éva a Nemzeti Színház direktorának, Vidnyánszky Attilának az édesanyja. A kárpátaljai Magyar Irodalmi Lap az egyik tavalyi cikkében mutatta be a nyugdíjas tanárnőt, aki akkor az írás szerzőjének megmutatta az unokáiról, köztük a Vidnyánszky Attila hat gyerekéről készült fotókat is.

A Magyar Arany Érdemkeresztet olyan magyar állampolgárok, illetve külföldi személyek kaphatják meg, akik a nemzet szolgálatában, az ország fejlődésének elősegítésében, a haza érdekeinek előmozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában kimagasló, példamutató tevékenységet végeznek - írja a Köztársasági Elnöki Hivatal.