szerző:
hvg.hu

Vajda József Liszt Ferenc-díjas fagottművész munkásságát mindenki ismerte, csak nem tudtunk róla.

Vajda József Liszt Ferenc-díjas fagottművészt február 29-én, életének 68. évében érte a halál –- írja a Fidelio. Munkásságát az egész ország ismerte, még ha nem is tudtunk róla, ő játszotta fel ugyanis a lefekvéshez készülődő tévémaci aláfestő zenéjét, amely Pécsi József: Dörmögő Dömötör Istók gazda udvarán című művének részlete.

Vajda József 1947. augusztus 26-án született Zalaegerszegen. Zenei tanulmányait Pécsen és Budapesten végezte, majd 1970-től 25 évig volt a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának első fagottosa. Több mint húsz éven keresztül tanított fagottot és kamarazenét a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában és különböző zenei táborokban. Hosszú éveken keresztül oktatott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Kamarazenei Tanszakának adjunktusaként. A Rádiózenekar Fúvósötösének 1975 óta volt tagja. Az együttessel 1979-ben elnyerte a Colmari Nemzetközi Kamarazenei Versenyen első díját.

Több lemez- és CD-felvétel fűződik a nevéhez. Rendszeresen fellépett a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, és tagja volt az Osztrák-Magyar Haydn Zenekarnak is. Tevékenységéért a magyar állam 1981-ben Liszt-díjjal, jutalmazta, majd 1999-ben Lehel György-díjat kapott.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!