szerző:
hvg.hu

Jövő május végén tervezett koncertet Budapesten a világhírű Alekszandrov-együttes, a szovjet, majd az orosz hadsereg ének- és táncegyüttese. Az együttes először 1928 októberében lépett fel, akkor még csak 12 taggal.

Az Alekszandr Alekszandrov által szervezett, s 18 évig irányított kórusnak 1937-ben már 274 tagja volt, s a második világháború idején az együttest négy részre osztották, s az egyes csapatok külön-külön adtak koncerteket a harcoló egységek katonáinak.   1946-ban Alekszandrov fia, Borisz vette át a kórus irányítását, s 1987-ig töltötte be tisztét.

Az „alekszandrovok” számos országban, többek között Magyarországon is megfordultak, viszont az USA-ba annak ellenére nem jutottak el, hogy két fellépést is terveztek már, Az első a második világháború miatt hiúsult meg, míg a világégés után azért nem szerepelhettek a művészek az USA-ban, mert az amerikai hatóságok csak civil ruhában engedték volna fellépni őket. A kórus tagjai viszont nem voltak hajlandóak megválni hagyományos egyenruhájuktól.

Az együttesnek a vasárnapi tragédia előtt mintegy kétszáz tagja volt, s közülük 150-en számítanak hivatásos művésznek.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!