szerző:
hvg.hu

Az eset miatt egy ember kórházba került.

Valamilyen házi tisztítószert, az igazgató szerint savat tartalmazó flakont dobtak a színpadra Schilling Árpád egyik darabjának előadása után a nézőtérről a varsói Powszechny Színházban. A színpadot éppen rendezték át, műszakiak voltak fent. A színház közleménye szerint három ember megsérült, ketten könnyebben, egy embert kórházba kellett szállítani kémiai mérgezés tünetei miatt. A színház vezetése feljelentést tett a rendőrségen, a tettes egyelőre ismeretlen. A színház közleménye szerint nem ez volt az első támadás a színház ellen.

Schilling Árpád nem volt Varsóban, telefonon beszélt a színház igazgatójával. Azt mondta, az előadás alatt nem volt jele annak, hogy bárki támadni készül vagy nem tetszik neki a darab. A Zuhanás – amit június végén mutattak be – egy lengyel családról, a képmutatásról és a fiatalok radikalizálódásáról szól. A rendező azt mondta, a színház ellen sokszor tüntetnek jobboldaliak – van, hogy szkinhedek vonulnak fel, máskor nénik "énekelnek" –, rendszeresek a füstbombás tüntetések, előfordul, hogy a közönséget a rendőrség biztosítja.

A mostani viszont durvább eset: eddig ugyanis a színház falain kívül maradt a támadás, a tendencia szerinte ijesztő. Schilling azt mondja, Oliver Frljic horvát rendező Átok című darabjának bemutatója után kezdődtek a tiltakozások a színház ellen, amelyben a katolikus egyházat kritizálják. A két előadást egymás után tűzték műsorra, így erősítették egymás hatását. Schilling szerint a támadás a színház vezetése ellen szólt, amiért ilyen, kritikus darabokat állítanak színpadra.

A két igazgató politikailag aktív, fellépnek az éledező cenzúra és a művészeti szabadság csorbítása ellen. A rendező azt mondja, bár hasonló folyamat zajlik Lengyelországban, mint itthon, kint a művészet elleni állami kirohanások – például állami támogatások megvonása – durvábbak, ahogy a művészek védekezése és szolidaritása is erősebb.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!