szerző:
hvg.hu

A napokban kezdett terjedni a hír egy népszerű hazai blogon, miszerint a rendőrök a közúti ellenőrzés során újabban kiemelten figyelik az egészségügyi doboz érvényességét, és szigorúan büntetik az autóst a lejárt érvényességű dobozokért. A jogIQ blog szerint a hír csak városi legenda, amit a szerző jogszabályokkal bizonyít.

Két ténnyel is cáfolható a hír: az egyik, hogy a járművek kötelező tartozékaira vonatkozó rendelet szerint a doboz egyes tartalmi elemeire eltérő érvényességi dátumok vonatkoznak, azokat pedig nem a dobozon, hanem a dobozban kell keresni.

A rémhírben szereplő, helyszínen fizetendő ötvenezer forintos bírság összege még egyezne is az április 15-ével megváltozott helyszíni bírságok összegével, de ilyen bírságot szabálysértésért a helyszínen nem fizethetünk, arra ugyanis nincs mód, hiába hívják helyszíni bírságnak.

Valóban előfordulhat, hogy a doboz tartozékainak lejárt szavatossága esetén bírságol a rendőr, de ebben az esetben élhetünk kifogással a kiszabott bírság ellen.

Ha érdekli, milyen lehetőségekkel élhet ilyen esetben, kattintson tovább a jogIQ blogra!