szerző:
hvg.hu

Úgy tűnik a „szép külső” iránti vágyat ma már egyre kevésbé elégítik ki a csinos ruhadarabok, divatos frizurák és ötletes sminktrendek. Az Amerikai Arcplasztikai Társaság tavalyi évre vonatkozó jelentése szerint soha nem látott mértékben, 64% százalékkal nőtt az arcplasztikai műtétek és injekciós beavatkozások száma a 30 év alatti nők esetében. Megmutatjuk, mi áll a jelenség hátterében!

Tavaly a természetes hatású orr, és a „frissebb tekintet” érdekében végzett orr- és szemhéjkorrekció, továbbá az arccsont-kiemelés volt a legtöbbször igénybe vett plasztikai beavatkozás, illetve az arcfiatalító botoxinjekció és a hasonló hatású hialuronsavas eljárások is nagy népszerűségnek örvendenek, mind a nők, mind a férfiak körében. 2015-ben 64% százalékkal nőtt az arcplasztikai műtétek és injekciós beavatkozások száma a 30 év alatti nők esetében.

Kim Kardashian
©

A szépészeti eljárásban résztvevők 80% vallotta be, hogy valamelyik híresség inspirálta plasztikáztatásra, és olyan korrekciókat kértek, amelyek segítségével jobban hasonlítottak az adott sztárra. Itt főként a valóságshow jellegű műsorokban feltűnő celebekre kell gondolni. A jelentésben nevet is adtak az új trendeknek: az Amerikai Arcplasztikai Társaság szerint létező jelenségként beszélhetünk a Kardashian-hatásról vagy szelfimániáról, amelyek egyre nagyobb arányban hódítanak a tizen- és a huszonévesek körében.

Kylie Jenner
©

Úgy tűnik, hogy a média, azon belül is a közösségi média soha ennyire nem befolyásolta még a média a fiatalok önképét, az emberi szépségről alkotott elképzelését. Éppen ezért egyre többen szabatnak maguknak olyan feneket, mint Kim Kardashiané, de a Kardashian-klán mellett a Jenner-lányok arca is esztétikai irányelv egyre több nő számára. A jelentés arra is rávilágított, hogy a plasztikai eljárások egyre kevésbé számítanak tabunak a nők és a férfiak körében.

Az Amerikai Arcplasztikai Társaság szerint az interneten keringő információknak köszönhetően, egyre felkészültebben, egyre több információ birtokában, egyre pontosabb elképzelésekkel és igényekkel érkeznek a páciensek a plasztikai sebészeti rendelőkbe. Az is kiderült, hogy a legújabb plasztikai trendek első sorban a művelt, iskolázott, felső-középosztálybeli rétegben örvendenek nagy népszerűségnek. A mai fiatalok egyre tudatosabban készülnek az időskorra, az előrejelzések szerint a most tapasztalható jelenségek a jövőben is jelen lesznek: a húszas és harmincas éveikben járók egyre nagyobb arányban fogják igénybe venni az említett szolgáltatásokat.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!