szerző:
hvg.hu

Alig indultak el a lehetséges 2024-es budapesti olimpiai pályázat előkészületei, máris kisebb zavar alakult ki egy régiós támogatói döntés körül.

A támogató országok listája a MOB szerint
Albánia, Ausztria, Bosznia, Bulgária, Horvátország, Ciprus, Csehország, Görögország, Macedónia, Montenegró, Lengyelország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Törökország

Nem vette jó néven az Európai Olimpiai Bizottság (EOC), hogy a 2024-es olimpiai pályázatra készülő Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elbüszkélkedett a budapesti indulást támogató országok listájával – jelentette az AP hírügynökség.

Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója az EOC prágai kongresszusán jelentette be hétfőn, hogy 16 közép- és kelet-európai ország olimpiai bizottsága támogatja a 2024-es budapesti rendezést.

Az érintett országok döntése után egy csoportkép is készült Prágában, a MOB pedig a híroldalán is beszámolt a fejleményről.

Csakhogy az EOC szerint az olimpiák házigazdáit mindig titkos szavazással választják ki, az országok pedig nyilvánosan nem közölhetik előre, melyik indulóra szavaznak majd. Ráadásul a magyarokat támogató 16 közép- és dél-európai ország olimpiai bizottságainak csoportja hivatalosan nem is elismert szervezet az európai ernyőszervezeten belül – tette hozzá az AP.

Az EOC szerint egyébként a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (IOC) tagjaival, akiket kapcsolatba lehetne hozni a magyar támogatói nyilatkozattal, nem is beszéltek a hétfői bejelentés előtt, így nem helyes azt sugallni, hogy a régióhoz tartozó IOC-tagok a nyilatkozatban foglaltaknak megfelelően cselekszenek majd.

Mindenesetre az európai ernyőszervezet felhívta a tagországok figyelmét, hogy a következő hónapokban tartsák be az IOC irányelveit, így fair eljárásban választhatja ki az IOC a lehető legjobb házigazda várost.

Vannak, akik a történtek mögött inkább azt látják, hogy itt is megjelent a politika és egyre nagyobb a tét a leendő pályázatokkal kapcsolatban. Budapest mellett ugyanis három másik európai város, Róma, Hamburg és Párizs is pályázhat a 2024-es rendezésre és csak Los Angeles jelentkezett be a kontinensen kívülről.

Az IOC 2017 szeptemberében dönt majd arról, melyikük lesz a nyertes.

©

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!