szerző:
hvg.hu

Az ingyenes telefonálásra és üzenetküldésre használt egyik legnépszerűbb szolgáltatást a Szíriai Elektronikus Hadsereg hackerei próbálták meg bevenni. A fontosabb rendszerekig szerencsére nem jutottak el.

A Viber két ügyfélkapcsolati rendszeréhez fértek hozzá azok a szír kormánybarát hackerek, akik szerdán támadást indítottak az VoIP szolgáltatás ellen. A Viber hivatalos közleménye szerint a támadóknak nem sikerült felhasználói adatokat megszerezniük, így semmilyen érzékeny információt nem szereztek meg a rendszerből.

A Viber ügyfélkapcsolati oldalára a szír hackerek által kitett üzenet szerint "az izraeli Viber megfigyel és lekövet" minden felhasználót. Hozzátették: "Nem tudtuk feltörni az Viber összes rendszerét, de jelentős részüket kémkedésre és megfigyelésre tervezték."

A hackerek úgy jutottak be a Viber szervereire, hogy a cég egyik alkalmazottját sikeresen verték át e-mailes adathalász-próbálkozásukkal.

Idén tavasszal a szíriai hackerek a Financial Times oldalát, a BBC híroldalát és az AP hírügynökség Twitter-csatornáját törték fel, ez utóbbira a Fehér Házban történt robbanásokról és Obama sérüléséről tettek fel hírt. Szintén Szíriából indították tavaly ősszel az al-Jazeera elleni támadást.