szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Két robbanás történt a Fehér Házban és Barack Obama elnök is megsérült - közölte Twitter-oldalán az AP hírügynökség. A beszámolóról azonban kiderült, hogy álhír és feltehetően hackerek helyezhették el a hírügynökség feltört oldalán.

Hackerek törték fel az AP hírügynökség Twitter-oldalát, akik egy olyan hírt is elhelyeztek a közösségi oldalon, amely szerint két robbanás történt a Fehér Házban és Barack Obama is megsérült.

©

A bejegyszés hamar eltűnt, az AP Twitter-oldalát pedig felfüggesztették. A CNBC szerint az AP egyik munkatársa éppen egy Fehér Házban zajló tájékoztatón közölte, hogy hackertámadás történt, a támadásról szóló bejegyzés pedig nem igaz.

"Az elnök jól van, épp most találkoztam vele" - erősítette meg  Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője is a Politico blog szerint.

Az álhírre mindenesetre hevesen reagáltak a piacok, a CNBC szerint zuhanni kezdtek, majd visszabillentek, amikor kiderült, mégsem történtek robbanások. A Dow Jones ipari átlagindexe az álhír hatására 150 pontot zuhant, a tízéves kincstárjegyek árfolyama, az olaj és az arany ára viszont megugrott.

Esett Standard and Poor's 500-as indexe - három perc leforgása alatt 136,5 milliárd dollárt veszített a 14,6 trillió dolláros értékéből -, és zuhant a dollár árfolyama is, ám a cáfolat nyomán gyorsan visszaállt a normális állapot.

A Next Web szerint figyelemre méltó volt, hogy az álhírt tartalmazó bejegyzés után mindössze néhány perc alatt cáfolták az Obama sérüléséről szóló beszámolót és fel is függesztették az oldalt.

Az akció elkövetéséért egy önmagát Szíriai Elektronikus Hadseregnek nevező, Bassár el-Aszad elnököt támogató csoport vállalta  a felelősséget. A hackerek azt állították, hogy ők álltak az amerikai NPR közszolgálati rádió, valamint a CBS televízió és a brit BBC Twitter-szolgáltatásai ellen a közelmúltban elkövetett támadások mögött is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!