szerző:
hvg.hu

A Samsung tegnapi bejelentése óriási belső tárhelyet hozhat az okostelefonokba.

Míg a Nextbit új okostelefonjánál felhőben tárolják a mobilos adatokat, addig a Samsung konvencionálisabb megoldáshoz fordul. Már tavaly februárban bejelentette 128 GB-os UFS (Universal Flah Storage) memóriáját, és egy év múlva, egészen pontosan tegnap ennek megduplázásáról adott hírt: kifejlesztette első 256 GB-os tárolóchipjét, kifejezetten felsőkategóriás okostelefonok számára.

A nagy tárhelyre pedig igencsak szükség van ezekben az eszközökben, hacsak nem akarunk folyton azon agyalni, hova mentsük képeinket, videóinkat, zenéinket. Az új áramkör kihasználja az UFS 2.0 szabvány előnyeit, így gyorsabb lehet, mint a jelenlegi SATA-alapú SSD az asztali számítógépekben, s ennek köszönhetően – véli a Samsung – paradigmaváltásra kerülhet sor a korszerű tárolóeszközök világában.

©

Az újdonság olvasási sebessége elérheti a 850 MB/s-os sebességet (ez közel a kétszerese az említett asztali SSD-éknek), az írás pedig akár 250 MB/S-os sebességgel is mehet (ez pedig a háromszorosa a magykapacitású microSD kártyákénak. Ráadásul kisebb, mint egy ilyen kártya, ami nagyobb szabadságot adhat az okostelefon-tervezőknek.

Egy ilyen 256 GB-os UFS chipen egyébként 47 full HD-s mozifilm tárolható. A memóriachip támogatja az Ultra HD videolejátszást és az olyan multitasking műveleteket, mint amikor osztott képernyőn 4K Ultra HD filmet néz valaki, miközben például képfájlokat keres vagy videoklipet tölt fel.