szerző:
hvg.hu

Egy nem túl magas összegért cserébe minden ötödik alkalmazott képes lenne akár sok tíz- vagy százmilliós kárt is okozni munkahelyének.

Nem kell túlképzett hackernek lennie annak, aki be akar jutni egy cég érzékeny adatokat és üzleti titkokat is tartalmazó informatikai rendszerébe – derül ki a SailPoint kutatásából. A hat országban, ezer munkavállaló bevonásával készült felmérés szerint ugyanis az alkalmazottak 20 százaléka már egy közepes összegért bárkinek elárulná a céges rendszerekbe lépéshez szükséges jelszavát.

A munkahelyi jelszavaikat szívesen eláruló emberek 44 százaléka 1000 dollárnál (kb. 280 ezer forintnál) kevesebbért is kiadná a jelszavát, de olyanok is voltak, akik 30 ezer forintért cserébe már kiadnák jelszavukat.

Bármelyik összeget is nézzük, ezek szinte fillérek ahhoz képest, hogy egy céges rendszerbe bejutva akár egy átlagember is milyen információkhoz juthat: láthatja a cég üzleti titkait, megszerezheti az ügyféllistáját, vagy éppen az ügyfelek pénzügyi adatait. Egy jelszó birtokában egy illetéktelen sok más olyan infóhoz is juthat, mellyel akár zsarolhatja is a céget vagy eladhatja az adatokat a cég konkurenseinek. És ezt az alkalmazottak egyébként pontosan tudják: 85 százalékuk szerződést bontana egy vállalattal, amelytől adatokat lopnak el.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!