szerző:
hvg.hu

Új lehetőség jelent meg a Facebookon a mostanában (sajnos/szerencsére) nagy figyelmet kapó hamis hírek jelentésére. A legtöbbet akkor teszünk a köz érdekében, ha megfelelő helyeken sűrűn nyomogatjuk.

Az utóbbi hetekben szinte csak az álhírek kapcsán kerül a híradásokba a Facebook: a közösségi oldalon ugyanis drámai gyorsasággal terjednek a kamu információk is. Zuckerbergék (és a Google) nemrég egy pénzügyi eszközt is kitaláltak az álhírekkel operáló oldalak ellen, most pedig a felhasználók kezébe adnak egy új opciót.

Ha egy egyértelműen álhírnek minősíthető bejegyzést lát a Facebookon, nincs más dolga, mint rákattintani a bejegyzés jobb fölső sarkában látható kis nyílra, majd a “Bejegyzés jelentése” lehetőségre nyomni.

©

Ezután adja meg indoklásként a második lehetőséget, ami úgy szól: úgy gondolom, ennek nincs helye a Facebookon.

©

Az újdonság itt következik: válassza a “félrevezető tartalom” lehetőséget, ami a szándékosan hamis vagy félrevezető hírek, megbízható források által cáfolt megtévesztések jelentésére szolgál.

©

Ha tudni szeretné, melyik oldalak verik át rendszeresen, fussa át a listánkat: weboldalak, melyeknek soha ne higgyen el semmit.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.