Balogh Csaba
Balogh Csaba

Nagyon gyorsan terjed a péntek délután indult kibertámadás-sorozat, világszerte több vállalatot elért a zsarolóvírus.

Elérhetetlenné teszi a számítógépen lévő fájlokat, lényegében használhatatlanná a gépet az a zsarolóvírus, ami a péntek esti adatok alapján már 57 ezer áldozatot szedett. (A most is javában zajló támadás részleteiről itt olvashat.)

Az érintett vállalatok között van a spanyol Telefónica mobilszolgáltató, a Gas Natural gázszolgáltató és az Iberdrola áramszolgáltató. Az Egyesült Királyságban több kórház sem fogad mentőket. Szintén megerősítette a támadás tényét a FedEx futárcég, a Portugal Telecom és az oroszországi Mefagon mobilszolgáltató is.

©

A támadássorozatot valós időben monitorozó MalwareTech-érképre felkerült Magyarország is. A Bleeping Computer belsős forrásra hivatkozva jelentette, hogy a magyarországi Telenor is érintett. A szolgáltatónál a hvg.hu kérdésére megerősítették, valóban elért hozzájuk a támadássorozat. Ugyanakkor hangúlyozták, ebből az ügyfelek nem éreznek meg semmit.

Követjük az eseményeket. Ha tudni szeretne a fejleményekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát. Ha az ön gépe is belekeveredett a dologba, írja meg nekünk a Facebookon üzenetben.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!