szerző:
hvg.hu

Világszerte már 99 országot érint, és egyre csak tovább terjed az a péntek délután indult kibertámadás-sorozat, amely miatt az Egyesült Királyságban már kórházak rendszere is leállt, az intézményekben felfüggesztették a sürgősségi ellátást. Az érintett felhasználók száma gyorsan nő, egy zsarolóvírus van a háttérben. A WannaCry és más, hasonló neveken támadó rosszindulatú program 300 dollárét cserébe szabadítja fel a blokkolt számítógépet.

Európából indult, néhány óra alatt világméretűvé vált az a kiberbaj, amelynek elszenvedőinek a WannaCry nevű zsarolóvírus és variánsai (WanaCrypt0r 2.0, WCry) okozzák. A kártevők lezárják a megfertőzött számítógépeket, és a képernyőre kiírt üzenetben tájékoztatják a felhasználót, hogy csak akkor megy majd tovább a rendszer, ha kifizetnek 300 dollárt (kb. 85 ezer forintot). A Check Point kiberbiztonsági cég és más, az ügyet figyelő szakértők szerint a támadás során kihasznált biztonsági rést a Shadow Brokers nevű hackercsoport szivárogtatta ki. Ők azok, akik nemrég azt állították, ilyesmi adatokat loptak az amerikai titkosszolgálattól.

Jakub Kroustek, az AVG Avast biztonsági szakértője délután még 36 ezer fertőzésről beszélt, de a Kaspersky Lab kutatója, Costin Raiu kora este már 45 ezerre tette a megfertőzött gépek számát, és hozzátette: a szám folyamatosan nő. Szombatra már 100 ezer fölé kúszott a fertőzések száma.

©

Az Egyesült Királyságból kifejezetten aggasztó jelentések is érkeztek. Az Országos Egészségügyi Szolgálat (National Health Service, NHS) által péntek délután közölt jelentés szerint a támadás az ország 16 egészségügyi intézményét is érinti már. A Guardian azt írja, az orvosok és ápolók több helyen nem érik el a kórházi rendszereket, máshol pedig maguk a kórházak kapcsoltak le rendszereket, hogy a vírus ne jusson el a betegadatokig. Az előre tervezett beavatkozásokat halasztják, a sürgősségi betegellátásnál pedig a közelben lévő, a támadás által még nem érintett kórházakba irányítják át a mentőket.

Ezt a figyelmeztetést írják ki a megfertőzött gépek.
©

A BBC jelentése szerint a spanyol Telefónica telekommunikációs társaság egyes rendszereit szintén zárolta a zsarolóvírus, illetve energiaszolgáltatókat is utolért a baj. A vállalatoknál az összes alkalmazott számítógépét kikapcsoltatták.

Követjük az eseményeket. Ha tudni szeretne a fejleményekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szaúdi ügyészség: túladagolt kábítóinjekcióba halt bele Dzsamál Hasogdzsi

Szaúdi ügyészség: túladagolt kábítóinjekcióba halt bele Dzsamál Hasogdzsi

Túlterhelték a benzinkutakat: a 385 forintos benzinár miatt tüntettek Bulgáriában

Túlterhelték a benzinkutakat: a 385 forintos benzinár miatt tüntettek Bulgáriában

Autoriter vezetőként beszélt Orbánról John Oliver

Autoriter vezetőként beszélt Orbánról John Oliver

Földrengés volt Olaszországban

Földrengés volt Olaszországban

Fotók jöttek a kispesti balesetről, egy nőt gázoltak halálra

Fotók jöttek a kispesti balesetről, egy nőt gázoltak halálra

Zala megyét már beborította a hó – fotók

Zala megyét már beborította a hó – fotók