szerző:
hvg.hu

Érintett Ukrajna kormánya, több bank és vállalat, valamint a kijevi repülőtér. A BBC szerint világméretű a támadás, többek között Nagy-Britanniából és Dániából is érkeztek hibajelzések.

Pavel Rozenko miniszterelnök-helyettes a Twitteren osztott meg egy fotót számítógépe képernyőjéről, amelyhez azt írta: valamennyi kormányzati pc monitorán ugyanez az üzenet jelent meg.

A kijevi Borispol repülőtér honlapján az az üzenet fogadja a látogatókat, hogy a repülési információk pillanatnyilag elérhetetlenek.

A BBC szerint nem egyedül Ukrajna érintett a támadásban, világszerte érkeznek jelzések cégektől arról, hogy gond van a rendszereikkel.

A brit WPP kreatív ügynökség, az orosz Antonov repülőgépgyár és a Rosneft olajvállalat, valamint a dán Maersk szállítmányozási cég is nehézségekről számolt be. A rotterdami kikötő teherszállító termináljai is érintettek. Akárcsak a Mondelez élelmiszeróriás, a DLA Piper globális jogi tanácsadó vagy a francia építőipari vállalat, a St Gobain, valamint a világszerte rengeteg élelmiszeripari márkával jelenlévő Mondelez International egyes telephelyein is technikai gondok vannak.

A BBC szakértőkre hivatkozva azt írja, hogy a mostani támadás hasonló lehet a májusban a világon végigsöpört zsarolóvírus, a WannaCry támadásához.

Alan Woodward, a Surrey Egyetem munkatársa szerint a mostani hibajelentések alapján úgy tűnik, hogy nem új vírus okozza a problémákat: egy tavaly felbukkant ransomware egy változata léphetett működésbe. Úgy látja, felfrissíthették bizonyos elemeit, miután tavaly megtalálták rájuk az ellenszert. A vírust akkor Petyának, az újabb változatát Petrwapnek nevezik.

Hogy mit is csinál pontosan a számítógéppel a vírus, arról ide kattintva olvashat.

Ha kíváncsi a fejleményekre, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!