szerző:
hvg.hu

Úgy tűnik, a nyelvtanulás a világ minden táján fontos kérdés. Ezt igazolja, hogy csak úgy dőlnek az előrendelések a Kickstarteren egy különleges nyelvtanító appra. A fejlesztő magyarul is megszólalt.

Tanuljon meg gondolkozni a választott nyelven – valami ilyesmi a mottója annak a nyelvtanító appnak, amely a Kickstarteren gyűjti az előrendeléseket, nem is akármilyen sikerrel. Az app mögött egy több nyelven is beszélő énekes, Gabriel Wyner áll, aki korábban már könyvet is írt egyedi tanítási módszeréről.

Ennek, illetve az előfizetéses appnak az a lényege, hogy nem a szavak memorizálására épít, hanem figyelembe veszi azt a már több kutatással is alátámasztott megállapítást, hogy inkább vizuális a memóriánk. Ha például megtanuljuk, hogy a dog angol szó magyarul kutyát jelent, akkor azt vagy elfelejtjük, vagy nem. Azonban ha a dog szó mellé kutyákat mutató képek társulnak, netán lerajzoljuk egy kutyás élményünket, kutyaugatást hallunk, biztos, hogy nem fogjuk elfelejteni a szót. A Fluent Forever app a vizuális memóriát és az asszociációkat tartja a nyelvtanulás kulcsának. Minél több asszociáció kapcsolódik egy szóhoz, annál könnyebben megjegyezzük – állítja az app ötletgazdája.

©

Az alkalmazás különféle képes kártyákat és „fül-trenírozó” technikákat használ. A módszerrel állítólag hat hónap alatt lehet megtanulni spanyolul, franciául, hollandul, olaszul, kilenc hónap alatt németül, 12 hónap alatt oroszul vagy héberül, azonban a japán, az arab, a koreai vagy a mandarin nyelv elsajátítása két évet is igénybe vehet. Az app természetesen a kiejtést is tanítja, sőt valójában ezzel kezdődik a nyelvtanulás, ezután jön a többi része, hangsúlyozottan a fordítás memorizálása nélkül.

A fejlesztő bemutatkozó videója mindenesetre meggyőző, már csak azért is, mert magyarul is megszólal benne, és meglepően jól.

Akinek megtetszik az app, az 40 dollár fejében már igényt tarthat arra, hogy az elsők között férhet hozzá a béta szoftverhez (jövő nyáron), de persze minél többet áldoz rá valaki, annál hosszabb előfizetési időt és annál több pluszt kap a csomagban. Az, hogy hány nyelvre készül el az app, a beérkező összegtől függ.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.