szerző:
hvg.hu

A Csendes-ócen felett elvégzett atomrobbantás utáni első hét óra lenne a legpusztítóbb, a radioaktív felhő pedig az egész északi félgömböt beterítené.

Az elmúlt néhány hónap történései alapján sajnos lehetetlen megmondani, mikor fajul odáig az Észak-Korea és Amerika közti diplomáciai konfliktus, hogy a végén valaki megnyomja a piros gombot. Az ázsiai rezsim nemrég arról beszélt, a Csendes-óceán térségében terveznek egy kísérleti atomrobbantást: a rakétát átlőnék Japán felett, amit aztán valahol a tenger felett robbantanának fel.

Arról nem beszélve, hogy mekkora pusztítást végezne Japánban a bomba, ha valami balul ütne ki és ott történne meg a detonáció, 1980 óta ez lenne az első földfelszíni nukleáris kísérlet. Akkor Kína végzett ilyet, ám az azóta eltelt 37 évben szerencsére nem került sor ilyesmire.

Hogy milyen következményekkel járna, arról Lassina Zerbo, az Átfogó Atomcsend-szerződés Szervezete Előkészítő Bizottságának ügyvezető titkára posztolt egy igen látványos (és egyben ijesztő) GIF-et a Twitteren. Az animáción jól látszik, hogy két hét leforgása alatt az egész északi félgömböt beterítené a radioaktív sugárfelhő.

A legnagyobb szennyezést Kanada és Amerika szenvedné el, de kapna belőle Oroszország és Európa is, igaz, addigra már gyengülne a hatása. A legerősebb sugárzás Észak-Amerikát érné.

Az IFLScience szerint a felhő többek között stronciumot, cirkóniumot, rubídiumot és céziumot tartalmazna, ezek egyvelege pedig fekete esőt produkálna. Míg ezek a részecskék hosszú ideig sugároznának, a legnagyobb pusztítást a robbanást követő első hét óra eredményezné.

A számítások szerint ennyi idő alatt mintegy 90 százalékot veszítene intenzitásából, vagyis a legrosszabb helyzetben a Csenged-óceán térsége lenne.

A legutóbbi föld alatti robbantás után a szakemberek úgy vélik, a rezsim egy 250 kilotonnás bombát robbanthatott fel. Ez 17-szer erősebb, mint amit Hiroshimára dobtak le.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!