szerző:
Papós Tamás

Már több mint félmillió látó ember segít vakoknak és látássérülteknek ezzel az alkalmazással. Nagyon hálásak lesznek a rászorulók, ha letölti, és olykor használja egy-egy perce.

Amikor a vakokat és látássérülteket nagyszerű ötlettel segítő Be My Eyes megjelent iPhone-ra, nagyon népszerű lett, az első napokban még a letöltési lehetősége is akadozott emiatt. Azóta nagyon komoly háttere lett az alkalmazásnak: világszerte 40 ezer rászoruló használja, és ami ennél is fontosabb, több mint 550 ezer látó ember. Utóbbi csoportba tartozók a vakok életében aprónak tűnő, de számukra óriási segítségeket tudnak nyújtani – most már Androidon is, a Google Play áruházból letölthető az alkalmazás.

Csak egy példa: a vak felhasználó tejet akar inni, de nem biztos benne, hogy lejárt-e a szavatossága. Egy gombnyomással segítséget kér, a telefon kamerájával mutatja, hogy mit kellene megnézni (ez esetben a tej csomagolásán jelzett szavatossági időt), majd az első látó felhasználó, aki épp ráér és reagál, gyors meg is mondhatja, milyen dátum látható a dobozon.

©

Ilyen egyszerű segíteni. Az ilyen esetekről értesítést kap a mobilján, ha pedig ráér, reagálhat rá. Amellett, hogy nagyszerű érzés egy rászorulónak ilyen gyorsan segíteni egy számára egyedül megoldhatatlan hétköznapi dologban, virtuális jutalmat is kap, a látássérült felhasználók ugyanis értékelik a segítőket.

Letöltés után csak el kell fogadni a felhasználási feltételeket, majd kiválasztani, hogy látássérült vagy látó önkéntes. Ezután egy facebookos vagy e-mailes regisztráció szükséges, illetve a nyelv kiválasztása. A látó felhasználóknak ezután csak várni kell az értesítéseket, és segíteni olykor, ha akkor épp van egy szabad percük.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.