szerző:
hvg.hu

Visszaeshet egyes hardverek, különösképpen a videokártyák hirtelen nagyon felkapottá váló kriptovaluta-bányászat miatt felszökött ára.

Jelentős drágulást okozott a videokártyák piacán a mára szinte megkerülhetetlen gazdasági tényezővé vált kriptopénz. Ahogy arról már írtunk: egyes GPU-k ára több mint duplájára nőtt. A videovezérlő kártyák ugyanis jól használhatók virtuális valuták bányászatához (értsd: létrehozásához). A hirtelen megnövekedett kereslet miatt ugyan jelentős bevételnövekedést könyvelhetnek el a gyártók – a TSMC-nél például 10-15 százalékos emelkedést jósolnak az idei első félévbe –, összességében sem a vállalatok, sem az új számítógépet vásárolni kívánók nem lehetnek nyugodtan a kiegyensúlyozatlan piaci körülmények miatt.

Az utóbbi időben többen is jelezték számunkra, hogy a kereskedésekben már a fenti jelenséggel indokolják a szokásosnál drágább számítógép-beszerzési árakat. Jó hír, hogy ez hamarosan megváltozhat. A tervek szerint ugyanis már az idei második negyedévben, azaz nyár közepéig elérhetővé válnak azok az alkalmazásspecifikus áramkörök, melyeket már kifejezetten kriptopénz-bányászatra optimalizálnak. A TSMC technológiáját az eddigi bejelentések alapján az Nvidia és az AMD is beépíti majd speciális, kifejezetten kriptovaluta előállítására szánt kártyáiba – így a "normál" számítógépekbe, hagyományos felhasználásra szánt kártyák ára csökkenhet. Mindez a jelenlegi állás szerint valamikor harmadik negyedévben, vagyis nagyjából agusztus-szeptember környékén jelenhet meg a végfelhasználói árakban.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!