szerző:
hvg.hu

A brit és amerikai hírszerzés közös nyilatkozatban arra figyelmeztet, az orosz hackerek az internetes forgalmat bonyolító eszközökbe próbálják "beenni" magukat.

Az amerikai elnökválasztás óta időről időre felmerül a gyanú, hogy bizonyos hackertevékenységek mögött az oroszok állnak. 2017 októberében például arról szóltak a hírek, hogy az oroszok a NATO-katonák mobiljait hackelik, Emmanuel Macron kampánystábjának viszont sikerült legyűrniük a hackereket – ráadásul a saját fegyverükkel. Most azonban úgy tűnik, újra készülődnek valamire.

A napokban az Egyesült Királyság Kibervédemi Központja (National Cyber Security Centre, NCSC), az FBI, valamint az amerikai Belbiztonsági Minisztérium közös figyelmeztetést adott ki arról, hogy az orosz hackerek arra készülnek, hogy bevegyék magukat az internetes forgalmat bonyolító hardverekbe – számolt be róla a BBC.

©

Robo Joyce, a Fehér Ház kiberbiztonsági koordinátora szerint az oroszok arra készülnek, hogy az eszközök tűzfalát és behatolásérzékelő rendszerét kiiktassák. Ennek köszönhetően az eszköz nem venné észre a behatolókat, így azok még azelőtt elérnék a felhasználókat, hogy bárki sejtené, ott vannak.

Amerikában és az Egyesült Királyságban egyelőre kevés olyan tevékenységet észleltek, amely orosz hackerekhez lenne köthető, ez azonban nem jelenti azt, hogy nem történhet meg ilyesmi. Ukrajnát például nagy erőkkel támadták az oroszok.

©

A BBC szerint ezt megelőzendő valószínűleg a britek és az amerikaiak is bejutnak az orosz hálózatokra, hogy szükség esetén csapást mérjenek rájuk. A kérdés inkább az, képes lehet-e ez olyan helyzetet teremteni, mint a hidegháború idején az atomfegyverek tették, ahol mindkét fél félt a pusztítástól, így nem vetették be azokat.

Ciaran Martin, az NCSC vezetője szerint egyébként az orosz hackerek a műveleteikhez a hálózat alapvető gyengeségeit használják ki. A fő célpontjuk ugyanakkor a kormányzati és nagyvállalati rendszerek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!