szerző:
Papós Tamás
Tetszett a cikk?

A francia elnökké választott Emmanuel Macron kampánystábját orosz hackertámadások érték, de egy okos trükk révén a csalókat saját fegyverükkel győzték le.

A vasárnap Franciaország elnökévé választott Emmanuel Macron kampánystábját összehangolt hackertámadás érte. Ennek egyik következménye az volt, hogy közvetlenül a kampánycsend előtt 9 GB-nyi belső információ került ki a netre, amivel viszont nem sok mindent lehetett kezdeni. Hogy miért? Nos, ennek a trükkje volt zseniális Macron stábjától.

A – vélhetően az APT 28 nevű orosz hackercsoport által intézett – támadás első fázisában a kampánystáb tagjait adathalász oldalakra vezették, és ezek a Resistance Report információi szerint pixelre pontosan ugyanolyanok voltak, mint amilyeneket a kampány honlapjainál beléptetéskor használnak. A – hackerek számára – gyanútlannak tűnő stábtagok ide beírták a címüket és jelszavukat, majd a hackerek hozzá is fértek a levelezésekhez.

Itt jött a trükk, amiről Mounir Mahjoubi, a Macron-stáb digitális csapatának vezetője rántotta le a leplet. Azon felül ugyanis, hogy a stábtagok rendszeresen kaptak képernyőképes jelentést az ilyen oldalakról, arra is kérték őket, hogy néha hamis, de a hackerek számára valódinak tűnő címekkel is belépjenek.

Természetesen ezekre is lecsaptak a hackerek, és azt hitték, információs aranybányát találtak, de közben kamu emailfiókokban találták magukat, ahol rengeteg hamis információval látták el az oroszokat. Ezt ők nyilván érzékelték, de a dolgukat alaposan megnehezítette, hiszen az olykor valós elemekkel kevert hamis információtengerből hacker legyen a talpán, aki kiválogatja, hogy mi az igazi infó és mi a megtévesztés.

E félrevezetésnek volt köszönhető, hogy a kiszivárgott adatokat nem lehetett hitelesíteni, így nem is veszélyeztették Macron győzelmét.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gergely Róbert lángosfutárnak állt

Gergely Róbert lángosfutárnak állt

Győr egykori MSZP-s polgármestere szerint a Borkai-éra volt a város aranykora

Győr egykori MSZP-s polgármestere szerint a Borkai-éra volt a város aranykora

Koronavírusos a svéd királyi család két tagja

Koronavírusos a svéd királyi család két tagja